Szabó Richárd összes bejegyzése

Fülakupunktúrás addiktológiai eljárásokból és reflexológiából a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetben (GYEMSZI) szereztem sikeresen állami vizsgát. Természetgyógyász kineziológiából az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központban (ENKK) szereztem hivatalos állami bizonyítványt. Kineziológiából nemcsak egy módszert ismertem meg, hanem a különféle módszerek mellett általános kineziológiát, rajzelemzést is tanultam. Hazai és külföldi szakmai továbbképzéseken és konferenciákon rendszeresen részt veszek, hogy a legkorszerűbb kutatási eredményeket, újdonságokat és a kollégáim tapasztalatait is alkalmazhassam a gyakorlatban. Magyarországról egyedüliként és elsőként végeztem el az amerikai, német hadsereg által is használt fülakupunktúrás/fülreflexológiás módszert. Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje Akupunktúrás Központjának az igazgatójától tanultam meg az általa kutatott, összeállított protokollt. A továbbképzést a magyar Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal is elismerte számomra. A módszere többek között kiválóan alkalmazható gyors fájdalomcsillapítóként, feszültségoldásra, függőségekről való leszoktatásban. Hazánk első fülakupunktúrával, fülreflexológiával foglalkozó szakblogjának elindításával (akudetox.hu), nemcsak a módszer hiteles ismertetése a célom, hanem a legújabb kutatási eredményeket, tapasztalataimat szeretném megosztani a hazai szakemberekkel. A kezelések során a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által is számos klinikai vizsgálatban helytállt fülakupunktúrát, fülreflexológiát használok. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán dietetikát (4 éves BSc) tanulok.

Pajzsmirigyzavarok étrendi terápiája

Általánosságban pajzsmirigyzavarok esetén a speciális étrend célja, hogy alkalmazkodjon a megváltozott anyagcsereállapothoz, elkerüljük a szövődményállapotok kialakulását, valamint az orvosi terápiához alkalmazkodik (pl gyógyszer és étel kölcsönhatás), de az étrend meggyógyítani nem tudja a hormonzavart.
Két nagy különbség van a dietetikai terápia kapcsán: alul és túlműködés. Emellett az autoimmunitás is egy kulcskérdés.

Egy témában jártas dietetikus a minőségi vérkép mellett, a T3/T4, anti-TPO, D-vitamin, vas szintjét is figyelmbe veszi az étrend összeállításnál.

Gyakran hallani, hogy a gluténmentes étrend gyógyítja a pajzsmirigy zavarokat. Tényleg igaz?

A gluténmegvonást mindenképpen csak cöliákia (gluténérzékenység zavara) szűrés után javaslom, ha motivált a beteg a próbálkozásban, mert ha elkezdi a megvonást, onnantól a glutén visszavezetése nélkül szűrhetetlenné válik a betegségre. A gluténmegvonásos sikertörténetek mögött nem csak a glutén megvonásának ténye állhat, hanem gyakorlatilag egy másik életmóddal jár együtt (pl paleolit estén más a szénhidrát, zsír, fehérje aránya és minősége a korábbi étrendhez képest, és ez önmagában javíthat a tüneteken). Egy nem cöliákiás pajzsmirigybetegnél a glutén kihagyása (más tápanyagot nem módosítva) nem szokott érdemi változást okozni. Azonban egyes autoimmun pajzsmiririgy zavarok (pl. Hashimoto-kór) esetén a normál populációhoz képest 1,9-6,9 x akkora az esély, hogy az életében bármikor kialakuljon cöliákia. Ezért többszöri szűrés javasolt az életükben, és szükség esetén célzott kezelés kell, de ennek szakszerű kivitelezésében a dietetikus kihagyhatatlan, vagy nagyon megnehezíti a váltást, mert a gluténszennyeződéseket (pl. ételkészítésnél) kellő oktatás nélkül fogyasztani fogja, ami egy cöliákiásnál fenntartja az autoimmun folyamatokat.

Érdekesség ennek kapcsán, hogy a gluténmentes köles például gátolja a pajzsmirigyhormon felépülését a szervezetben. Dietetikus javaslata nélkül nem javaslom a gluténmentes étrend bevezetését, mert a legtöbb termék és recept rizsliszt vagy kukoricaliszt alapú (fokozva a késztermékek kiemelkedő hozzáadott cukortartalmával), ami gyors felszívódású, így pajzsmirigy alulműködés esetén fokozza majd a hízékonyságot, valamint növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, miközben gluténmentesen étkezik. Fokozott szakmai odafigyeléssel ez elkerülhető.

Pajzsmirigyzavarok étrendi terápiája bővebben…

Dietetikai szaktanácsadás előtti teendők

A dietetikus első alkalommal történő felkeresése előtt érdemes háromnapos táplálkozási naplót írni, amiben megjelöli az étkezés idejét, az elfogyasztott ételeket, mennyiségi becsléssel, valamint az esetlegesen jelentkező tüneteket, (cukorbetegeknél vércukorértékeket). Ebben jelölje meg szedett gyógyszereit, étrend-kiegészítőit is. Táplálkozási napló hiányában is lehet tanácsadásra jönni, azonban az elmúlt napok felidézése jelentősen megnövelheti a szaktanácsadás idejét.

Az alábbi táblázatban látható egy nap táplálkozási napló mintája:

Étkezés idejeElfogyasztott ételTünetek
7.00Letrox gyógyszer 1 pohár vízzel
8.001 db korpás zsemle, közepes paradicsom, közepesen vastagon margarin, 1 szelet gépsonka
1 csésze zöld tea, 1 kk. cukorral
gyomorégés
10.301 db meggyes joghurt
12.301 közepes adag zöldséges leves (borsó, répa, krumpli), 1 szelet natúr csirkemell, fél tányér fehér rizs, 1 db közepes kovácsos uborka, 2,5 dl kólapuffadás
16.001 db meggyes-mákos rétes
19.301 tenyérnyi szelet ujjnyi vastag barna kenyér, közepes paprika, közepesen vastagon margarin, 1 szelet trappista sajt, 2,5 dl paradicsomlé

Az alábbi táplálkozási napló Excel sablon letölhető és felhasználható az elkészítés során:

A megírt táplálkozási naplót vagy személyesen vagy időpontegyeztetés után elküldheti az aranyturendelo@gmail.com címre.

Az első alkalommal hozza magával orvosi dokumentációját, labor vagy képalkotó eljárások eredményeit.

Cukorbetegség étrendi kezelése

Dietetikus biztosítja a táplálkozásterápiát cukorbetegség esetén:

  • Magába foglalja az életstílus vizsgálatát, a jelenlegi étrendet és étkezési szokásokat.
  • Segít egy személyre szabott egészséges étkezés kialakításában.
  • Segít a betegség szövődményeinek rizikójának csökkentésében.

Miért dietetikushoz forduljon ilyen esetben?

  • Dietetikus az egyetlen tudományos alapokon nyugvó, táplálkozásterápiával foglalkozó szakma, amit jogilag mindig a legmagasabb követelményeknek megfelelően szabályoznak.
  • Fontos, hogy a beteg értse, hogy a különböző ételek
    hogyan hatnak a testére és a betegségére.
  • Dietetikus részletes információt ad, hogy hogyan étkezzünk, miközben
    praktikus tanácsokkal lát el a mindennapi megvalósításhoz.
  • Dietetikus segíthet, hogy összeállítsa a napi étrendi tervet,
    a kedvelt ételek és a fizikai aktivitás figyelembevételével.

A jelenleg hatályos hazai és nemzetközi szakmai orvosi irányelvek dietetikus bevonását javasolják a cukorbetegek kezelésébe!

Miért kell az étrendre figyelni cukorbetegség esetén?

Cukorbetegség étrendi kezelése bővebben…

Elhízás terápiája

Az elhízás globális probléma a fejlett világban. Számos betegség rizikóját növeli, mint a szív-, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, köszvény, epebetegség, gyomorreflux stb.
A súlytöbbletet a leggyakrabban a testtömeg index, vagyis a BMI alapján határozzuk meg. (Ez egy irányszám, ami a testtömeget elosztja a testmagasság négyzetével.)
18,5-24,9 BMI között ideális a testsúly, 25-29,9 között túlsúlyosról, míg 30 felett elhízásról beszélünk. Azonban a BMI pontatlan is lehet, hiszen egy kiemelkedő izomzattal rendelkező személy (pl. sportoló) is lehet magasabb súllyal rendelkező, de ezt a többletet nem zsír, hanem izom okozza, ami nem rizikófaktor. Emiatt dietetikai szaktanácsadás során testösszetétel mérő készülékkel állapítom meg a testtömeg mellett az izom és a zsírtömeg arányát, így elkerülhető a félrediagnosztizálás.

Az elhízást gyakran a túlzott mértékű táplálékfelvétellel kötik össze az emberek többsége. Azonban a súlytöbblet mögött szerteágazó okok húzódhatnak meg, vagyis nem minden elhízott személy eszik sokat!
Gyakoribb okok:
– hormonális (inzulinrezisztencia, pajzsmirigy, kortizol, leptin),
– genetikai (epigenetikai, Prater-Willi),
– túlzott stressz (magasabb kortizol szint),
– gyermekkori traumatizáció az étkezéssel kapcsolatban (stressz, falás rohamok),
– gyógyszerek (nyugtatók, antidepresszánsok, szteroid, egyes cukorbetegség esetén alkalmazott gyógyszerek, stb),
– túlzott kalóriabevitel,
– nem megfelelő táplálékösszetétel,
– mozgásszegény életmód
– hormon diszruptív vegyületek (olyan növényi permetszerek, műanyagok, vegyszerek, amik megzavarják a hormonháztartás működését).

Elhízás terápiája bővebben…

Autoimmun bélgyulladások és a táplálkozásterápia

Az autoimmun bélgyulladások, mint a Crohn és a colitis ulcerosa a tudomány jelenlegi ismeretei szerint nem gyógyíthatók. Lefolyásuk két időszakra oszthatók, a nyugalmi és a fellángolás időszakára.

Az autoimmun gyulladás következtében fokozódik a szervezet energiafelhasználása, kimerülnek a raktárak (vitamin, ásványianyag, energia), kóros fogyás jön létre, fehérje hiány esetén már az izomszövet lebomlása is beindul. Továbbá a fájdalmak, a betegség következtében fokozódó stressz, étvágytalanság és a tápcsatorna gyulladása következtében létrejövő felszívódási zavar miatt gyakori alultápláltság jellemzi a betegeket. Alultápláltság esetén hosszabb a felépülés ideje, kedvezőtelenebb az életkilátás és az életminőség.

Autoimmun bélgyulladások és a táplálkozásterápia bővebben…

Mivel foglalkozik a dietetikus?

Dietetikusként a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének egészségnevelése céljából alkalmazom. Feladatom a dietetikai diagnózis felállítása és az étrendterápia folytatása táplálkozási problémával, orvosi panasszal küzdő beteg esetén.

A klinikai dietetikus alapos ismeretekkel rendelkezik az orvosi diagnosztikai módszereket és a betegirányítást illetően. Ismerem a klinikai gyógyszertant, a táplálék-gyógyszer kölcsönhatásokat, a tápanyagok farmakológiai tényezőként való használatát, továbbá azon betegségekben használt gyógyszerek nevének, funkciójának és ellenjavallatának ismeretét, ahol a dietetikus az ellátás kulcsszereplője. Tisztában vagyok a tápanyagok immunválaszt kiváltó szerepével, a betegségek sejt- és molekuláris szintű magyarázatával, valamint a betegségeket okozó leggyakoribb anyagcsere-változásokkal.

A dietetikussal ellentétben a táplálkozási tanácsadók nincsenek jogilag szabályozva, bárki végezhet tevékenységet ilyen cím alatt. Beteg emberek kezelésére nincs jogosultságuk! Táplálkozásterápiát nem végezhetnek.

Sajnos sokszor az emberek összekeverik a dietetikai táplálkozási terápiát egy orvos étkezési tanácsával. Míg az orvos általános irányelveket szab meg, például a szénhidrát és kalória bevitelt, addig dietetikusként az egész étrendnek a szervezetre, betegségre való hatását is figyelembe veszem, a vitaminok, a rostok, az elkészítési és tárolási módok hatását a tápanyagokra, az emészhetőség, az egyéni ízlés és a gyakorlatban való megvalósítás figyelembevételével. Munkám során segítek a páciensnek, hogy hogyan állítsa össze az ízlésének megfelelő, szakmailag korrekt étrendet, ahelyett hogy egy listát adnék, hogy mit ehet vagy nem ehet az adott személy, hiszen ezeknek bizonyos esetekben nincs is értelme. Az orvosin nem tanítanak kifejezett táplálkozástudományt, a dietetikusként 4 éven keresztül ezt tanultam. Sokszor gondot jelent ugyanis, hogy például 60 g rizs, az a gyakorlatban mennyi is? Az adott elkészítésű művelet (párolom vagy zsírban sütöm ki ugyanazt az alapanyagot) hogyan fogja befolyásolni az étel felszívódását, hasznosulását. Továbbá figyelembe kell venni, hogy a felmenők között milyen betegségek fordultak elő, milyen fizikai aktivitást végez az egyén, de az is fontos, hogy milyen gyógyszereket szed, hiszen a legtöbb gyógyszerhatóanyag és az elfogyasztott étel között kölcsönhatás alakul ki. Ehhez speciális élelmiszérkémiai, biokémiai és táplálkozásélettani, -tudományi és gyakorlati ismeretek elengedhetetlenek, amit a dietetikusok tanulnak meg. De ezek csak rövid példák, számos betegség esetén lehetne a dietetikus fontosságát hangsúlyozni a betegségek gyógyításában, kezelésében, megelőzésében. Nálam az étrendterápiás konzultáció sokszor üléssorozatban valósul meg. A jelenlegi életmód felmérése után idő kell ahhoz, hogy a gyakorlatban át tudjunk állítani valakit egy új, kifejezett rá szabott étrendre. Munkám során nem sablonokban, hanem személyreszabott étrendben gondolkodok!

A XX. században a diéták célja betegségek esetén a kímélet volt (májkímélő, epekímélő, stb.), míg a korszerű terápiás szemlélet a kímélet mellett a betegség által megváltozott anyagcsere és energia igényekhez szükséges alkalmazkodni a betegek gyógyítása céljából.

Milyen gyakori problémák esetén érdemes dietetikushoz fordulnunk?
– gluténérzékenység étrendje,
– cukorbetegség étrendje,
– szív-érrendszeri betegségek étrendje (magasvérnyomás, triglicerid/koleszterin emelkedés),
– táplálékallergiák/intoleranciák,
– epepanaszok étrendje,
– székrekedés étrendje,
– egészséges táplálkozás,
– vega/vegetáriánus táplálkozás,
– várandósság felkészítő/alatti étrend,
– Crohn/colitis ulcerosa étrendje,
– gyomorreflux, -hurut étrendje,
– köszvény étrendje,
– hormonális zavarok étrendje (inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigy-zavarok, Cushing-kór),
– elhízás, kóros soványság étrendje,
– tápcsatornát érintő műtéteket követő otthoni étrend,
– roboráló étrend,
– stb.

A gyógynövény-fitoterápia története

Néhány országban április 17-én tartják a herbalisták napját.  (Angolszász országokban a gyógynövényekkel foglalkozó szakembereket herbalistáknak, hazánkban és a német nyelvterületeken fitoterapeutáknak hívunk.) Ennek alkalmából szeretnék megemlékezni a gyógynövényterápia történetének fontosabb történéseivel.

Már az ősember is használt növényeket tapasztalati úton bajának enyhítésére vagy épp táplálkozási  célból. Kr e. 9200 körül időből Irak területén lévő Shanidar-barlagban gyógynövényeket találtak a régészek, amiket feltételezésük szerint egyértelműen gyógyítási célra használtak fel. Ilyen volt például a cickafark, fehérmályva, beléndek. Egy neandervölgyi fog leletén a plakkrétegnek vizsgálatából kiderült, hogy kamillát, cickafarkat, nyárfát rágcsálhatott vagy ehetett az ősember.

Az első írásos emlék a gyógynövényhasználatról kr.e. 5000 táján keletkezhetett a suméroknál, Mezopotámia területén (mai Irak).
Kr. e. 1534 Egyiptomból származó Ebers-féle papirusztekercs 20 m hosszú 30 cm széles orvosi szöveg, ami több mint 850-féle gyógynövény használatát írja le. Orvosi szakterületenként is találunk leírásokat, mint a nőgyógyászat, a pszichiátria és a fogászat. A piramisépítők fokhagymát kaptak betegségmegelőzés céljából. A gyógynövény-fitoterápia története bővebben…

Miért érdemesebb gyógynövény-fitoterapeutához fordulni?

Miben nyújt többet egy gyógynövény-fitoterapeuta, mint az általános gyógynövényes tanácsok?

  • A fitoterapeuta az egyetlen betegterápiára jogosult, államilag elismert tudással rendelkező szakember a gyógynövények használatát illetően, aki több mint száz természetes eredetű gyógyhatású anyagot kell, hogy ismerjen.
  • A boltokban kapható gyógynövényes könyvekben, internetes honlapok egy részén sajnos téves, sőt egyes esetekben veszélyes tanácsokat is olvashatunk, hiszen bárki bármit leírhat.
  • Részletes egészség-betegség előzmény felvétele után egyedi gyógynövény receptúra összeállítás, hogy lehetőleg ne csak a tünetekre, hanem az okora is célzott kezelést találjunk.
  • A gyógyszerek és gyógynövények között kedvezőtlen kölcsönhatások elkerülése, ehhez megfelelő szakértelem kell, pontosan ismerni kell a modern eredményeket is.
  • A gyógynövényeknél fontos a megfelelő dózis, ami egyéntől, gyógynövénytől, betegségtől is függ. A megfelelő elkészítési mód is meghatározó, mint a forrázat, főzés, áztatás, stb. (A módja ugyanazon növénynél lehet többféle is, attól függően, hogy melyik hatóanyagát szeretnénk nagyobb mértékben kinyerni). A kinyeréshez használt oldószer is változhat (pl. víz, bor, leves, tej). Továbbá a gyögynövények hatáóanyagai egymással is kölcsönhatásba léphetnek, amihez megint pontos hatóanyag ismeret kell. (Gátolják vagy fokozzák egymást.)
  • A gyári készítmények hatóanyagtartalma között óriási különbségek vannak, ezeket ismerni kell. Például tudta-e, hogy a fahéjkészítmények kétféle fahéjból is készülhetnek, mint a kínai (Cinnamomum cassia) és a ceyloni (Cinnamomum zeylanicum). Viszont a két faj kémiai összetétele között van különbség, ami a terápiás hatását és a mellékhatásokat is befolyásolja.
  • A gyógynövényeknél a hagyományos gyógyászati megfigyelések mellett a modern klinikai eredményeket ismerni kell, hogy minél biztonságosabban és hatékonyabban dolgozzunk.

Gyógynövény- és fitoterápia

Maga a gyógynövényekkel való orvoslás egyidős az emberiséggel. Már az ősembernek is ha valami baja volt, megfigyeléseik útján célzottan más és más növényekkel próbálta enyhíteni a baját. A fitoterápia a gyógynövényekkel – a bennük lévő hatóanyagok alapján – való gyógyítás. Ma a nyugati orvoslás paradigmáján, eszméin alapszik, vagyis bizonyítékokon alapul. Természetgyógyászat közé sorolták, mivel a betegellátásnak nem elsődlegesen része a gyógynövényterápia, hanem általában kiegészítője. Magyarországon a fitoterapeuta végzettség egészségügyi állami szakvizsgához kötött, amit jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központban (ÁEEK) lehet megszerezni.

Miért érdemesebb szakképzett fitoterapeutához fordulnunk?

A fitoterapeuta az egyetlen államilag elismert egészségügyi szakember, aki a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagokkal) történő kiegészítő kezelésével foglalkozik.

Gyógynövény-fitoterapeutaként ismerem:

  • a növények fő hatóanyagait, azok hatását a szervezetre, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását, alkalmazásuk módját, helyét és értékét a terápiás rendszerben.
  • A hatóanyagok kinyerésének céljából a megfelelő oldékonyságot meghatározom (pl.: víz, tej, bor, leves).
  • Az elkészítés módját meghatározom a biztonságosság és a hatékonyság érdekében (főzés, áztatás, forrázat, pállás, stb.)
  • A gyógynövények egymásra is kihatnak (gátolják vagy fokozzák egymást).
  • A gyógynövények és a tápláléknövények alkalmazása bizonyos esetekben átfedi egymást, ezért bizonyos táplálkozástani összefüggésekre is tekintettel kell lennem.
  • Figyelembe veszem az élettani állapotokat, az esetleges mellékhatásokat, ellenjavallatokat egyaránt.
  • Az orvos által javasolt gyógyszerekhez, terápiához igazítom a gyógynövényeket, hiszen a gyógyszerekkel kedvezőtlen kölcsönhatásokat el kell kerülni!
  • Egyénre szabottan végezem a terápiát, fontos az egyéni ízlés, munka, életkörülmények figyelembevétele.
  • Az illóolajok,  Bach-virágterápia, méhészeti termékek és gyógynövény készítmények alkalmazását is tervbe veszem.

Gyógynövény-fitoterápia javallatai:

– betegségek megelőzés,
– egészségi állapot javítása,
– reuma, köszvény, izületi bántalmak,
– gyulladáscsökkentés,
– szív- érrendszeri betegségek,
– cukorbetegség, inzulin rezisztencia,
– gyomor- és bélnyálkahártyagyulladás,
– máj- és epebántalmak,
– vizelethajtás, vesekő,
– húgyúti fertőtlenítés,
– nőgyógyászati és prosztatabántalmak,
– hasmenés, székrekedés,
– nyugtatás, hangulatjavítás,
– egyes bőrbetegségek,
– stressz tűrő képesség fokozása,
– légúti panaszok, köhögéscsillapítás,
– lázcsillapítás,
– immunerősítés,
– stb.