Kineziológia kategória bejegyzései

Publikációm a Kineziológia Magazinban

A Kineziológiai Magazin 2017. áprilisi (44.) számában jelent meg cikkem, Kormunka a kineziológiában címmel, amit az 51-53 oldalon olvashattok. Körüljártam a kineziológiában használatos érzelmi stresszoldó technika magyaráztatát, amit nemcsak szakembereknek, hanem a kineziológia iránt részletesebben érdeklődöknek egyaránt szánok. Az újságot megtalálhatjátok a postahivatalokban, nagyobb bevásárlóközpontokban és a benzinkutaknál, vagy megrendelhető a kiadónál.

Hagyományos kínai orvoslás története

acupuncture-traditional-chinese-medicineA hagyományos kínai orvoslás (HKO) eredete feltehetőleg az i.e. 10000-4000 közötti időből származik Pekingből, amikor olyan hegyes köveket, állati csontokat ún. bian-okat találtak, amivel a test meridiánjainak a pontjait kezelték. Kb. i.e. 3000-ben csont- és teknőspáncélon írásos formában találtak leleteket, amik a gyógyításról szólnak. Bronztű, majd i.e. 500-tól vas-, ezüst- és aranytűt használtak. Körülbelül i.e. 3. században jelent meg a Sárga Császár Belső Könyve, amit párbeszédes formában írtak. Ebben a könyvben többek között megismerkedhetünk a yin-yang elmélettel, az öt elem tanával, leírja a kórokokat, a meridiánokat, a szervek élettanát, kórélettanát. Kitér az ember és a természet kapcsolatára, a mikro- és a makrokozmosz viszonyára.

I.sz. 200 körül leírják a különféle tűmanipulációs technikákat és a fájdalomcsillapító gyógynövényeket. I.sz. 280-ban megjelenik az Alapkönyv, amiben a pulzusdiagnosztikát mutatták be. 581-907  között kezd az orvoslás tagolódni. A pekingi egyetemnek négy orvosi és egy gyógyszerészeti ága alakult. 900 körül a császár orvosi minisztériumot hozott létre. Az orvosi könyveket az állam adatta ki. 1644-1840 között verses formában született könyv (Az orvostudomány aranytükre) a kínai orvoslás alapjairól, amit a ma napig tanítanak a hagyományos kínai orvosi egyetemeken. A nyugati civilizáció betörésekor (ópiumháború) javarészt a nép számára maradt fennt a kínai orvoslás, mivel kuruzslásnak minősítették. Egyre elterjedtebbé vált a nyugati medicina ez idő alatt. Majd csak 1950 után kezdik újra elismerni, egyetemeken oktatni és kutatni Kínában a HKO-t és az akupunktúrát.

Kineziológiai módszerek

A kineziológia a kinesis (mozgás) és a logos (tudomány) szavakból származik, vagyis a mozgással foglalkozó tudomány. Többféle kineziológiai módszer létezik, mára több mint 20 ágát lehet elkülöníteni. Közös mindegyikben az izomteszt alkalmazása, vagyis speciális vizsgáló helyzetben egy meghatározott ingerre (szó, gondolat, kép, akupunktúrás pont tartása, lelki ellentmondások, stb) az izom erősségének a változásából következtetünk a stressz mértékére és okára. A stresszoldás kineziológiai irányzattól függően különféle technikákkal történnek: vizualizáció, mozgásgyakorlatok, szín- fényhatások, hagyományos kínai orvoslásból vett elemek, stb.

A különböző kineziológiai módszerek alkalmazása eltérő esetekben javasolt, van olyan ami inkább fájdalomcsillapításban hatékonyabb, míg másik inkább az érzelmi stresszek csökkentésében. A teljesség igénye nélkül a különböző kineziológiai irányzatok:  Kineziológiai módszerek bővebben…

A kineziológiai izomteszt magyarázata

A kineziológia által használt izomteszttel a testnek kérdéseket tehetünk fel a stressz megállapítása céljából. Miért is működhet ez?

Már ősidők óta tudjuk, hogy az izomtónus, a mozgás és a lelkiállapot  szoros kapcsolatban állnak.

A testünk izmait elsősorban a tudatalatti kontrollálja. Azt hisszük, hogy elsősorban tudatos az izomműködésünk, pedig nem. Hiszen ha egy helyben állunk, akkor is több tucatnyi izom megfeszül vagy épp ellazul, hogy állni tudjunk. Másodpercenként 5-10 millió impulzus fut be és ki az agytörzsbe, a kisagyba, a limbikus rendszerbe, úgy hogy ezek nem tudatosulnak. Csak egy kis mennyiségű összegző információ jut be az agykéregbe és a limbikus rendszer tudatos részébe.

Minden esetben az izmok tudatalatti irányítása az erősebb, mintsem a tudatos. Ez egy egyszerű példával könnyen belátható. Ha egy súlyemelő a világbajnokságon a súlyt el akarja cipelni a célhoz (tudatos izomirányítás), de mégis a cél előtt az izmok megremegve elejtik a nehezéket, akkor gyakorlatilag a tudatalatti védőmechanizmusok kapcsoltak be, vagyis megvédték az izmokat, inakat a szakadástól. Tudatalatt olyan információk futottak be az agyba, amik jelezték, hogy veszélyhelyzet állt elő, az izmok megsérülhetnek, így a tudatos célt felülbírálták, vagyis hogy eljuttasa a súlyemelő a célhoz a nehezéket és így világbajnokká válhasson.  A kineziológiai izomteszt magyarázata bővebben…

Mivel foglalkozik a kineziológus?

kineziológia a kinesis (mozgás) és a logos (tudomány) szavakból származik, vagyis a mozgással foglalkozó tudomány. A kineziológia egy speciális stressz kezelő módszer, mára több mint 20 ágát lehet elkülöníteni. Közös mindegyikben az izomteszt alkalmazása, vagyis a különböző érzelmi töltöttségű gondolatokra (pl. negatív vagy pozitív) az izmaink feszülése megváltozik, így következtethetünk azok stresszt kiváltó tényére és mértékére. Ezt gyakran tapasztalhatjuk az életben, hogyha idegesek vagyunk, akkor sokkal feszesebbek az izmaink, például a vállunk.

Az izomteszt segítségével megvizsgáljuk, hogy milyen technika oldhatja a leghatékonyabban a feszültséget, amit a kineziológiai irányzattól függően különféle technikákkal történnek: vizualizáció, mozgásgyakorlatok, szín- és fényhatások, hagyományos kínai orvoslásból vett elemek, beszélgetés stb.
Az általam is alkalmazott kineziológiai irányzat a fenti technikák mellett elsősorban olyan módszereket is használ, ami pszichológiai elemeket is tartalmaz. Például egy adott stressz elfojtott, rejtett érzését és viselkedését izomteszttel megkeresünk, majd úgynevezett átkeretezéssel rávilágítunk arra, hogy hogyan is tudnánk másképpen, a negatív helyzetben lévő akadályok mellett a benne rejlő lehetőségeket is felfedezni. Így újból úgy érezhetjük, hogy kézben tudjuk tartani az eseményeket, és nem szorulunk be korábbi negatív érzéseink ketrecébe.

A kineziológia a hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer, mely izomtesztek,  valamint speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energiarendszerében levő blokádokat, kiegyensúlyozatlanságokat. A kineziológia az emberi képességek, készségek fejlesztésével, prevencióival foglalkozik azáltal, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek, traumák negatív nyomait semlegesíti. A kineziológia az orvostudomány, a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő, kiegészítő gyógyító rendszer. A kineziológia segít az egészségmegőrzésében, a betegségek megelőzésében, gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegségek mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, a személyiségfejlődésben.

Hogyan működik a kineziológia?

A kineziológus testünk különböző vázizmait vizsgálja. Többféle kineziológiai módszer létezik, ettől függően változhat, hogy a kezelő hányféle izmot vizsgál meg egy kezelés alatt. Az izomteszt során egy izmot megfelelő tesztpozícióba helyez a kineziológus, majd enyhe nyomást gyakorol rá. Az izomteszt során megvizsgáljuk, hogy az adott izomnak milyen a fiziológiás tónusa. Az izomtónus és az agy szoros kapcsolatban van egymással. Így tudjuk felderíteni a szervezet számára terhelő tényezőket, amiket speciális korrekciós technikákkal kezelhetünk. Gyakorlatilag testünk irányítja a kezelés menetét, úgy ahogy számára a legmegfelelőbb.
Ha valami stresszel bennünket, megváltozik az izom tónusa. Az életből egy példa: ha egy feszültséggel teli hírt hallunk, előtte leülünk, mert a megrázkódtatás során összeesnénk, hiszen hirtelen csökkent az izmaink tónusa. Bővebben: A kineziológiai izomteszt elméleti háttere

A kineziológia segítségével olyan időszakokra is visszatérhetünk, ami a probléma gyökere. A jelenbeli gondhoz kapcsolódóan izomteszttel (természetesen hipnózis és relaxáció alkalmazása nélkül) következtetünk, hogy mely korábbi életszakaszban alakult ki a jelen helyzetünk első stresszfaktora, ami valamilyen módon összekapcsolódik a megoldandó problémával. A jelen stressze másodlagos stressz, vagyis egy (vagy akár egymást erősítő több) korábban megtörtént esetet az agyunk tudatalatt vagy tudatosan összekapcsolja az aktuális helyzettel. A kineziológiai kezelés alatt, a kliens felidézi a korábbi stresszt kiváltó tényezőt, és megfelelő stresszoldó technikákkal feloldja a negatív emlékeket és tudatosítva, megértve, megerősödve jöhet ki belőle. Többek között azért, mert a tudatalatti nem tudja megkülönböztetni, hogy valami a valóságban vagy a képzeletünkben történt-e meg. Korregresszióval akár fogantatásig mehetünk vissza, hiszen a legújabb pszichológiai kutatások is rávilágítanak arra, hogy már magzatként is komoly személyiségformáló hatásoknak vagyunk kitéve. A kineziológiai kezelés izomtesztelése lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is megtaláljuk azokat a helyzeteket, amelyek egymással összefüggésben létrehozták a jelenbeli problémát.

Hogy kell elképzelni egy kezelést?

A legelső alkalommal célszerű elvinni a kezelő számára a betegségeink orvosi dokumentációját, gyógyszereink listáját, hogy a terapeuta átnézhesse és rögzíthesse a kezelés szempontjából lényeges elemeket. A problémánk történetének megbeszélése után a lehetőségekről tájékoztatást kapunk, hogyan is néz ki pontosan egy kezelés. A kineziológiai kezelés folyamatos izomtesztből, ezek eredményeinek megbeszéléséből, majd korrekcióiból állnak. A korrekciós technikák változatosak: vizualizációs, fény és színhatások, mozgások, kínai orvoslásból vett elemek, stb. A kineziológiai kezelés NEM alkalmaz ingát, pálcát és nem a kezelő mondja el, hogy korábban mi történt: erre mind a kezelt emlékszik vissza a szükséges mértékig, az izomteszttel csak a stressz szintjét állapítjuk meg és a test számára a legmegfelelőbb korrekció kiválasztására használjuk. A klasszikus kineziológiai módszerek NEM jósolnak és NEM diagnosztizálnak! A szervezet öngyógyító erőit segítik aktiválni.

Milyen problémák, betegségek esetén javallott a kineziológiai kezelés?

A szervezet öngyógyító folyamatait gátló tényezőket segíti megtalálni és feloldani. A klasszikus kineziológiai módszerek tanulási problémák, dyslexia, dysgráfia esetén hatékony segítség. Önismereti problémák, személyiségfejlesztés, készség- és képességfejlesztésre is használható. Kapcsolati problémák javításában is hasznos. A betegségek mögött álló problémák feltárásában is segíthet. Továbbá javítják a testtartást, oldják a fizikai és érzelmi fájdalmakat, közérzetjavítóak, jobb lesz az izomtónusunk, enyhítik a kimerültséget, fokozzák a sportteljesítményt stb. Ha úgy érezzük, hogy elakadtunk egy élethelyzetben, nem látjuk át a problémáinkat, akkor kineziológia segítségével áttekinthetjük a helyzetünket, hogy másképp tekintsünk rá, ezáltal megértsük és könnyebben változtathassunk rajta.

Kezelések javallatai:
– alacsony önértékelés,
– alvásproblémák,
– hangulatingadozás,
– emésztőrendszeri problémák, fekélybetegségek,
– állandó fáradtság,
– megoldatlan lelki problémák,
– érzelmi problémák, traumák feldolgozása,
– válás, munkahelyváltás, hirtelen változások, stb.,
– szorongás,
– félelmek kezelése,
– stresszcsökkentés,
– helyzetünk jobb megértése segítésére,
– betegségek mögött álló problémák feltárásában segíthet,
– feszültségből eredő magas vérnyomás,
– impotencia, meddőség, menstruációs panaszok,
– tanulási problémák,
– kapcsolati problémák,
– viselkedési problémák,
– stb

Mi a különbség a tanácsadó kineziológus és a természetgyógyász kineziológus között?

A természetgyógyász kineziológus a 11/1997. V.28. NM. rendelet által szabályozott, államilag elismert egészségügyi szakma, aminek a vizsgáztatása jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központban van (korábban Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központban). A tevékenysége során felhasználja az egészségügyi és természetgyógyászati modulból szerzett ismereteit. Többféle kineziológiai ágazat elméleti alapjait ismeri. Az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó jogszabályok, kötelezettségek és etika vonatkozik rájuk is. Felügyeleti szerve az ÁNTSZ.

A tanácsadó kineziológusi cím nincs semmilyen vizsgához és feltételhez kötve, nem szabályozza semmilyen jogszabály. Beteg emberekkel, betegségek kezelésével egyáltalán NEM foglalkozhat, mivel nincs egészségügyi előképzettsége. Az ÁNTSZ nem felügyeli, jogilag és etikailag nem köti semmiféle szabály, titoktartás. Nem feltétlenül van tisztában a módszer alapjaival, a megfelelő és biztonságos használatával.

Sajnálatos módon számos “kineziológusnak” vallott egyén nem rendelkezik semmilyen bizonyítvánnyal. Gyanú esetén jogunkban áll a végzettségét igazoló okiratot elkérni. Csak állam által kiállított magyar nyelvű bizonyítványt és nem oklevelet, igazolást kell mutatni egy hivatásos kineziológusnak.

Komolyabb probléma esetén érdemes végzett természetgyógyász kineziológus segítségét kérnie.

A kineziológiai kezelés nem helyettesíti az orvosi vagy pszichoterápiás kezelést! A kezelések kizárólag további támogatást szolgálhatnak. A kineziológiai módszerek a szervezet öngyógyító folyamatát segítik, hogy a testi-lelki egyensúly ismét helyre álljon.

Ami természetes nem biztos, hogy veszélytelen is!

xylitol-danger1A mai természetgyógyász ”piacon” nagyon sok szakember közül választhatunk. Sajnálatos módon a “önjelölt szakemberek” többsége egyáltalán nem rendelkezik államilag elismert végzettséggel és engedélyekkel, amik nemcsak a tisztességtelen tevékenység végzést, hanem a hozzájuk fordulókkal szemben igenis komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Magyarországon betegekkel kizárólag államilag elismert egészségügyi végzettséggel rendelekező szakember dolgozhat, továbbá szigorú feltételeknek kell megfelelnie, hogy a legkorszerűbb és legbiztonságosabb ellátást nyújthassa.

Ha valaki engedély nélkül dolgozik, megkérdőjeleződhet bennünk, hogy nem csak adócsalást hajt végre, hanem kellő tudás birtokában sincs és semmi biztosíték nincs, hogy betartja a beteg érdekében felállított jogi és szakmai szabályokat. A szakmai szabályok durva be nem tartása komoly, akár maradandó egészségügyi kockázattal jár.

A nem hivatásos természetgyógyászok által végzett tevékenységtől ne várjunk megfelelő hatást! Nagy kárt okozhatnak a betegeken túl még a módszernek, hiszen ha semmit nem használt, akkor nem az illető nevét hurcolják meg, hanem sokszor a módszerét. Ezzel napjainkra a természetgyógyász szó elcsépeltté válhat. Ami természetes nem biztos, hogy veszélytelen is! bővebben…

Publikáció a Kineziológia magazinban

Kineziológia Magazin 27A Kineziológia magazin 27-es (június-júliusi) számába írtam egy cikket a fülakupunktúrás addiktológiai eljárásokról. Ebben kitérek arra, hogy milyen elméleti háttere van a hatásmechanizmusának, milyen országokban alkalmazzák állami kórházakban és milyen problémák esetében teszik ezt. Ezen kívül más protokollokról is említést teszek, amik kiválóan alkalmazhatóak ezen a területen. Kapható nagyobb újságárusoknál, benzinkutatkon és bizonyos bevásárlóközpontokban.