Reflexológia kategória bejegyzései

A fülakupunktúra és a progresszív relaxáció tudományos összehasonlítása

Egy 2016-os kutatás során azt vizsgálták meg, hogy a fülakupunktúrás kezelés vagy a progresszív relaxáció csökkenti-e jobban a szorongást, a dühöt, feszültséget. A kutatásban 162-en vettek részt, a kezelések pszichiátriai osztályon történtek, a Medical Center Hamburg Eppendorf Egyetemen, Németországban. Az összes jelentkezőt a DSM-IV (nemzetközi diagnosztikai irányelvek) kritériumai alapján, két egymástól függetlenül dolgozó pszichiáter vizsgált meg, akik nem vettek részt sem az akupunktúrás, sem a progresszív relaxációs kezeléseken sem. Mindkét csoportban a résztvevők hetente kétszer 30 perces kezelésen vettek részt, 4 héten keresztül. A résztvevők összetételét tekintve a két csoport között nem volt különbség a problémájuk terén, korban, nemben, másodlagos pszichiátriai megbetegedéseket és az orvosi gyógyszerezést illetően.

A kutatás tapasztalatainak összefoglalása: nem volt jelentős különbség a két csoport között, vagyis mind a fülakupunktúrás, mind a relaxációs csoport jelentősen csökkentette a szorongást, a feszültséget, a haragot, dühöt. Több kutatás korábban már rávilágított, hogy hatékonyan csökkenti a szorongást a fülakupunktúra fogászati és műtéti beavatkozás előtt [1][2][3], továbbá egészséges emberek esetén szintúgy. Pszichoaktív szerek elvonási tünetek szorongás-ellenes hatása szintén korábban már igazolt volt.[4] A vizsgálati eredményeket tekintve mindkét eljárást javasolják a kutatók szorongásos és major depressziós betegek esetén.

Felhasznált irodalom:
Auricular Acupuncture Versus Progressive Muscle Relaxation in Patients with Anxiety Disorders or Major Depressive Disorder: A Prospective Parallel Group Clinical Trial de Lorent, Lukas et al. Journal of Acupuncture and Meridian Studies , Volume 9 , Issue 4 , 191 – 199  A fülakupunktúra és a progresszív relaxáció tudományos összehasonlítása bővebben…

Mivel foglalkozik a reflexológus?

A reflexológus egy államilag elismert egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember. A vizsgáztatás egy állami szervnél az Egészségügyi Nyilvátartási és Képzési Központhoz tartozik. (Korábban az Egészségügyi Továbbképző Intézetnek, majd GYEMSZI-nek hívták.) Itt általános egészségügyi modult kell teljesíteni: anatómia, élettan, kórélettan, elsősegélynyújtás, egészségügyi latin, stb. Majd általános természetgyógyászati modul következik és csak ezeknek a teljesítése után következhet a reflexológusi szakvizsga, ami írásbeliből, szóbeliből és gyakorlati modulból tevődik össze.

A reflexológus a kéz, a láb és a fül reflexzónáit ujjnyomással vagy más mechanikai, fényterápiás hatással kezeli. Tevékenységünk során felhasználjuk a klasszikus, a modern és a népi természetgyógyászati módszereket, valamint a hagyományos távol-keleti orvoslás ismereteit. Szükség szerint a munkánk során kiegészítjük a beteg ellátását megfelelő étrendi és mozgásgyakorlatokra vonatkozó tanácsokkal. A terapeuta képes megfelelően tájékozódni az orvosi dokumentációban.

A reflexológus a fentiek értelmében nem kizárólag “talpmasszázst” végez. Más mikorterület (fül, kéz) terápiáját is bevonja, állapotfemérést és góckutatást is képes elvégezni; beteg emberek terápiáját végzi az orvosi kezelések mellett. Szükség szerint számos természetes gyógymóddal ötvözi a kezeléseket. Mivel foglalkozik a reflexológus? bővebben…

Ami természetes nem biztos, hogy veszélytelen is!

xylitol-danger1A mai természetgyógyász ”piacon” nagyon sok szakember közül választhatunk. Sajnálatos módon a “önjelölt szakemberek” többsége egyáltalán nem rendelkezik államilag elismert végzettséggel és engedélyekkel, amik nemcsak a tisztességtelen tevékenység végzést, hanem a hozzájuk fordulókkal szemben igenis komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Magyarországon betegekkel kizárólag államilag elismert egészségügyi végzettséggel rendelekező szakember dolgozhat, továbbá szigorú feltételeknek kell megfelelnie, hogy a legkorszerűbb és legbiztonságosabb ellátást nyújthassa.

Ha valaki engedély nélkül dolgozik, megkérdőjeleződhet bennünk, hogy nem csak adócsalást hajt végre, hanem kellő tudás birtokában sincs és semmi biztosíték nincs, hogy betartja a beteg érdekében felállított jogi és szakmai szabályokat. A szakmai szabályok durva be nem tartása komoly, akár maradandó egészségügyi kockázattal jár.

A nem hivatásos természetgyógyászok által végzett tevékenységtől ne várjunk megfelelő hatást! Nagy kárt okozhatnak a betegeken túl még a módszernek, hiszen ha semmit nem használt, akkor nem az illető nevét hurcolják meg, hanem sokszor a módszerét. Ezzel napjainkra a természetgyógyász szó elcsépeltté válhat. Ami természetes nem biztos, hogy veszélytelen is! bővebben…

A fülakupunktúra története

Fülakupunktúra korai alkalmazásai

A fülön keresztül történő terápia az ősi Egyiptomban jelent meg először mai ismereteink szerint. Úgy vélték, hogy a fülkagyló megfelelő területének megvágása révén eltávolíthatók a testből a rossz szellemek. (Azt tartották, hogy a betegségeket az ártó szellemek okozzák.) A legfontosabb mikroterületek (láb-, kézreflexterület) legkorábbi terápiája szintén Egyiptomba tehető.

Egyiptom

A egyiptomi hajósok arany fülbevalót hordtak abból az észrevételből, hogy élesebben, jobban lássanak a viselésével. (Később a kalózok is alkalmazták ebből a célból.) A fülcimpa közepén tartjuk számon a szem pontot. A gyerekek fülcimpája közepének a kilyukasztása is egy próbálkozás lehetett, hogy megvédjék a látását.

Hippokratész i.e. 450 körül Egyiptomba utazott, ahol 4 évig tanulmányozta a helyi orvoslást. Műveiben (pl.: A levegőről, a vizekről és a helyekről) megemlíti, hogy Egyiptomban az impotenciát és az ejakulációs diszfunkciókat a fül hátső részének véreztetésével kezelték. A fülakupunktúra története bővebben…

Fülkagyló beidegzése

786839.fig.001A fülakupunktúra sokrétű hatása mögött a fülkagyló gazdag ideghálózata a felelős. Ezt szeretném ebben az írásomban szakmailag alaposabban is körüljárni.

A fülkagylót (auricula) agyidegek és gerincvelői idegek is egyaránt beidegzik.

Magát a fülkagyló hallójárat környéki részét a X. agyideg, a nervus vagus (ábrán zöld) egyik ága somato-sensorosan idegzi be (központja a nucleus descendens nervi trigemini), aminek egy másik ága viscero-motorosan beidegzi a nyelőcsövet, a gyomrot, a hasnyálmirigyet, a májat, a vesét, a vékonybelet, a szivet, a tüdőt, a vastagbél egy részét (központja a nucleus tractus solitarii). A nucleus solitarii más nucleusokkal (idegi magok) monoszimpatikus összeköttetésben állnak.1 Ez a közös X. agyideg lehet az egyik anatómiai magyarázat a fülkagylón történő beavatkozások sokrétű hatásának.  Fülkagyló beidegzése bővebben…

Mi a különbség a talpmasszázs és a talp-reflex terápia között?

A különbség egy talpmasszőr és egy talp-reflexzóna terapeuta között egy egyszerű hasonlattal írható le. Kizárólag az egyes zónák elhelyezkedésének ismerete olyan, mintha egy idegen nyelv néhány szavát tudnánk. Annak ellenére, hogy egy mondatból pár szót értünk, aligha jelentjük ki, máris ismerjük az idegen nyelvet. Ugyanez érvényes a terápiai “idegen nyelvre”, vagyis az adott pont ismerete nem elegendő ahhoz, hogy pontosan lokalizáljuk, megfelelő (csillapító vagy élénkítő) technikával kezeljük, továbbá ne csak tüneti, hanem oki terápiát is nyújtsunk, mindezt államilag elismert egészségügyi szakmai vizsgával igazoltan.

Csak végzett reflexológus kezelését vegye igénybe!

Súlyos betegségek esetén bizonyos zónák nem megfelelő technikával való “nyomkodása” kárt is okozhat!

Akupunktúra és a fájdalomcsillapítás

Az akupunktúra fájdalomcsillapító hatásának egyik magyarázata a fájdalom kapuelmélet.

A fájdalom kapuelmélet szerint a fájdalom érzetekor nemcsak a bőrben lévő receptoroknak, hanem egy  “kapunak a gerincvelőben” is nyitva kell, hogy legyen, hogy továbbengedje a fájdalomingereket az agy felé. Ez az idegi kapu a középagy egyik területe, a PAG. Valószínüleg a morfium is ezen keresztül fejti ki fájdalomcsillapító hatsát. A mentális állapottal szintén befolyásolni tudjuk a kapu nyitottságát, állapotát. (Erre példa a fakírok tevékenysége is.)

Feltehetőleg az akupunktúra során bőrbe szúrt tűk a fájdalomkapukat bezáró idegrostokat is ingerlik.

Fülakupunktúrás addiktológia és fülreflexológia

A fülakupunktúra során az agyidegekkel gazdagon hálózott fülkagylóba hajszálvékony tűket helyezünk, amik kiválóan alkalmazhatóak feszültségoldásra, hangulatjavításra, alvás-zavarokra, fájdalom- és gyulladáscsökkentésre, allergiára, vese, máj, légúti és emésztőszervi panaszokra, stb.

Az akupunktúrás kezelések fizikai, érzelmi és mentális szinten hatnak, nemcsak a tünetekre, hanem az okokra is koncentrálva.

Fülreflexológia egy olyan eljárás, amely bizonyos pontokat tű nélkül kezel a fülkagylón, a test állapotának felmérése és gyógyítása céljából. Az auriculoterápia (fülkagyló terápia) akár más terápiák
kal, akár önmagában is megállja a helyét, még akkor is, ha sok egyéb eljárás már csődöt mondott. Az egyik nagy előnye, hogy biztonságos.

fül

Története: A fülakupunktúra egyik irányzata a hagyományos kínai orvoslásban (HKO) gyökerezik. Éppen úgy, ahogy ez az ősi gyógyászat a testen külőnböző akupunktúrás pontokat kezel különböző betegségekre, ehhez hasonlóan a fülön is megvannak ezek a pontok. Az 1950-es években dr. Paul Nogier, francia neurológus felfedezte, hogy a fülkagylón keresztül a távoli szerveinkre hatást tud kifejteni. Nogier rámutatott, hogy az egész test pici leképződése megtalálható a füleinken, így a test minden része a fülkagylón keresztül kezelhető. Nogier eredményeit számos kutatás megerősítette.

Az akupunktúra és a reflexológia célja, hogy visszaállítsa a szervezetet az optimális egészségi és egyensúlyi állapotába. Az akupunktúra holisztikus gyógymód, vagyis a test-lélek-szellem egységét együtt gyógyítja.

Munkám során a szervezet egyéni igényeinek megfelelően alkalmazom a fülakupunktúrát, a lágylézeres fülakupunktúrát és a reflexológiát. Klinikai tesztek alapján a WHO (World Health Organisation) is elismeri a fülakupunktúrát. (link)

(Akik félnek a tűktől, azoknál tartós mágnesgolyót és lágylézert használok.)

A fülakupunktúrás, fülreflexológiás kezelések hatásai, javallatai:

– szerfüggőség esetén (alkohol, drog, nikotin, koffein, stb.) az elvonási tünetek csökkentésére,
– érzelmi konfliktushelyzetekben (családtag halála, válás, balesetek, sorscsapások, stb.),
– poszttraumás stressz-zavar (PTSD) esetén,
álmatlanság esetén,
méregtelenítő hatás,
feszültségoldásként (megnyugtat),
– csökkenti a fájdalmat, szorongást,
– láz, gyulladás csökkentésére,
– köhögés csillapításra,
– influenza tüneteinek enyhítésére,
– melléküreg-gyulladások esetén,
– allergia, aszthma, nátha megszünetésére,
– orrbetegségeknél,
– idegi eredetű szívritmus- és keringési zavarok harmonizálására,
– emésztőrendszeri panaszok enyhítésére,
– has- és bélfelfúvódás megszünetetésére,
– belekből való salakanyag-ürítés gyorsítására (székrekedés esetén),
– magas vérnyomást szabályozására,
– szívritmuszavar, tachycardia esetén,
– viszketésnél megnyugtató hatású,
– bőrgyulladás, ekcéma, csalánkiütés megszüntetésére,
– szervi és izomrendszeri fájdalmak csökkentésére (fájdalomcsillapító),
– simaizom-lazító hatású (csuklás, epehólyaggörcs, vesegörcs, bélgörcs, gyomorgörcs, zsigeri fájdalmak),
– segíti a vérerek tágulását,
– csökkenti a verejtékezést,
veseműködés serkentésére,
– húgy- és ivarszervi gyulladásoknál,
– potenciazavarok és nőgyógyászati betegségeknél,
– szabálytalan, fájdalmas menstruáció esetén,
klimax tüneteinek enyhítésére,
– csontszerkezeti zavarok, csontritkulás, csigolyabetegségek kiegészítő kezelésére,
– fül betegségek: halláscsökkenés, fülzúgás állapotának javítására,
hajhullás csökkentésére,
májbetegségek esetén,
– izmok, inak, szalagok problémái esetén,
– ízületi fájdalom esetén,
– fejfájás, szédülés esetén,
– epekő, epehólyag-gyulladás esetén,
– légzőszervi megbetegedések: aszthma,
– tüdő- és légcsőgyulladás tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére,
– vizenyők (ödéma) csökkentésére,
– bőrbetegségek kezelésére,
szorongásoldásra,
– félelem csökkentésre,
– düh, harag csökkentésére,
– gyász, szomorúság csökkentésére,
– klausztrofóbia, depresszió, kapcsolattermetés problémája esetén kiegészítséként,
– stb.

Az auriculoterápia biztonságos és hatékony, problémától függően orvosi kezelés kiegészítőjeként vagy önállóan használható eljárás.

Klinikai kísérletek a fülakupunktúrában, fülreflexológiában

A fülakupunktúra, fülreflexológia (auriculoterápia) egyre kutatottabb területté válik a világon. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) számos területen klinikailag igazoltnak minősítette az akupunktúrás kezeléseket1.

A WHO szerint a fülreflexológia sokkal hatékonyabb mint a pszichoterápia a versengéses stressz szindróma esetében2 és további tanulmányozásra hívja fel a figyelmet.

Szintén hatékonynak találták a különböző drogfüggőségek területén. Egy 8 hetes fülakupunktúrás kezeléssorozat utolsó két hetében vizsgálták az absztinenciát (szermentességet)3:
fülakupunktúrás csoport: 44%
desipramine-t szedők csoportja: 26%
amantdine-t szedők csoportja: 15%
placebo gyógyszert stedők csoporja: 13%.

Nikotin függőség esetén a fülakupunktúrát és a testakupunktúrát hasonlították össze. A kísérlet során nem kaptak a résztvevők a motivációjukat befolyásoló tanácsadást. A kísérleti csoportokban a következő arányban csökkent kevesebb mint felére az elszívott cigaretták száma4:
a fülakupunktúrás kezelést kapott csoport: 70%
a testakupunktúrás kezelést kapott csoport:  11%.

Egy álmatlanság elleni kutatás során, az egyik csoportban fülreflexológiát alkalmaztak a résztvevőkön, míg a másik csoport diazepam gyógyszeres terápiában részesült. A fülreflexológiát kapott csoportban 60-ból 59-nél jelentősen javult az alvási problémájuk, vagy teljesen megjavult, míg a gyógyszerest kezelést kapott csoportnál 60-ból 20-nál történt ugyanez.5

Összehasonlították a pattanásos bőr auriculoterápiás kezelését6 szájon át szedett B6 vitamin, antibiotikum és helyi benzoyl peroxide terápájával. A kezelés után 30 nappal az auriculoterápiában részesültek 42,8%-a javult, míg a gyógyszeresnél 19%.

Placebo kontrollált vizsgálat során angina pectoris-os betegeknél a fülakupunktúrás beavatkozás után enyhültek a tüneteik, és az EKG-juk is javult.7

Megvizsgálták, hogy fülreflexológia segítségével megfordítható-e a magzat, ha rendellenes pozícióban van az anya hasában. Az esetek 92,9%-ában sikerült.8

Placebo kontrollált kutatással vizsgálták, hogy fülakupunktúrával csökkenthető-e az étvágy túlsúlyos embereknél. Az esetek 95%-ában sikeres volt.9

Rheumatoid arthritis-t vizsgáltak elektro-fülakupunktúrával és a kísérletben résztvevők mindegyikénél szubjektív javulást tapasztaltak.10

A Bécsi Egyetemen végeztek egy kutatást 182 résztvevővel, ahol a fogászati beavatkozások előtt fülakupunktúrás beavatkozást végeztek (nyugtató, relaxáló pontokon) a szorongás csökkentése céljából. Az egyik csoport valódi kezelést kapott, egy másiknál a fülkagylón ál-pontokat kezeltek (váll, kar pontok), míg a harmadik csoport semmilyen kezelést sem kapott. Jelentős különbséget észleltek a valódi fülakupunktúrás kezelés javára és a fogászati kezelések előtt javasolják a használatát a Bécsi Egyetem kutatását végző szakemberei.11

Egy 2016-os kutatás során azt vizsgálták meg, hogy a fülakupunktúrás kezelés vagy a progresszív relaxáció csökkenti-e jobban a szorongást, a dühöt, feszültséget. A kutatásban 162-en vettek részt, a kezelések pszichiátriai osztályon történtek, a Medical Center Hamburg Eppendorf Egyetemen, Németországban. Nem volt jelentős különbség a két csoport között, vagyis mind a fülakupunktúrás, mind a relaxációs csoport jelentősen csökkentette a szorongást, a feszültséget, a haragot, dühöt. A vizsgálati eredményeket tekintve mindkét eljárást javasolják a kutatók szorongásos és major depressziós betegek esetén.12

Császármetszés utáni szorongás és fáradtság nem-gyógyszeres csökkentésében jelentős hatása van a fülakupresszúrás kezeléseknek egy kutatás szerint, ami a pszichológiában is használatos kérdőívvel, cortizol szinttel, vérnyomás és pulzus méréssel igazolta állítását.13

Amint olvashattuk, számos probléma, betegség esetén hatékony kiegészítő kezelésként megállja a helyét a fülakupunktúrás, fülreflexológiai kezelés a kutatások és a betegek beszámolói alapján. A módszer alapja több ezer évvel ezelőttről származik, ami igazolja, hogy kiállta az idők próbáját és a legújabb kutatási módszerek szűrőit is.

1 ACUPUNCTURE: REVIEW AND ANALYSIS OF REPORTS ON CONTROLLED CLINICAL TRIALS 
2 Que YT et al. [Observation of 111 cases of competition stress syndrome treated with auriculo-pressure therapy.] Chinese Acupuncture and Moxibustion, 1986, 6(2):57 [in Chinese].
3 Margolin A et al. Acupuncture for the treatment of cocaine dependence in methadone-maintained patients. American Journal of Addiction, 1993, 2(3):194–201.
4 Fang YA. [Clinical study on giving up smoking with acupuncture.] Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibustion, 1983, 2(2):30–31 [in Chinese].
5 Luo ZP et al. [Clinical observation of ear-acupressure treatment of insomnia.] Heilongjiang Journal of Traditional Chinese Medicine, 1993, (1):45–48 [in Chinese].
6 Wang J et al. [Auriculo-acupuncture treatment of 32 cases of facial acne vulgaris.] Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibustion, 1997, 16(3):25 [in Chinese].
7 Dai JY et al. [Clinical observation of ear acupuncture at point heart in the treatment of coronary heart disease.] Journal of Traditional Chinese Medicine, 1995, 36(11):664–665 [in Chinese].
8 Qin GF et al. [Correction of abnormal foetal position by ear point pressure—a report of 413 cases.] China Journal of Traditional Chinese Medicine, 1989, 30(6):350–352 [in Chinese].
9Richards D et al. Stimulation of auricular acupuncture points in weight loss. Australian Family Physician, 1998, 27(S2):S73–77.
10 Ruchkin IN et al. [Auriculo-electropuncture in rheumatoid arthritis (a double- blind study).] Terapevticheskii Arkhiv, 1987, 59(12):26–30 [in Russian].
11 Auricular acupuncture effectively reduces state anxiety before dental treatment–a randomised controlled trial.
12 Auricular Acupuncture Versus Progressive Muscle Relaxation in Patients with Anxiety Disorders or Major Depressive Disorder: A Prospective Parallel Group Clinical Trial de Lorent, Lukas et al. Journal of Acupuncture and Meridian Studies , Volume 9 , Issue 4 , 191 – 199
13 Auricular acupressure relieves anxiety and fatigue, and reduces cortisol levels in post-caesarean section women: A single-blind, randomised controlled study Kuo, Shu-Yu et al. International Journal of Nursing Studies , Volume 53 , 17 – 26

A reflexológia élettani hatásai

Idegrendszeri hatás
A mikroterületek reflexpontjai tulajdonképpen az adott szervhez tartozó idegvégződések, melyek a vegetatív idegrendszert érintve a belső szervek, izmok, mirigyek áthangolásához teremtik meg a kapcsolatot.

Fájdalomcsillapító hatás
A reflexmasszázs alkalmával a szervezetünk saját fájdalomcsillapító anyagait serkentjük működésre. Ez az endorfin 5-10-szer erősebb hatású, mint a morfium. A kezelés alkalmával elérhetjük, hogy az agy fokozottabban termeljen endorfint.

Keringésrendszert befolyásoló hatás
A mikroterületek kezelésével fenntartható az erek rugalmassága, valamint a sejtek jobb oxigén- és tápanyagellátása, továbbá a salakanyagok elszállítása és a vérkeringés is serkentődik.

Immunrendszert befolyásoló hatás
A nyirokrendszerünk felelős az immunrendszer megfelelő működéséért, gyakran a nyirokkeringés nem megfelelő, a nyirok pang, így koncentráltabban tartalmazza a méreganyagokat. Reflexológiai kezeléssel a nyirokkeringést felpezsdíthetjük, a mérgek kiválasztását serkenthetjük.

Hormonrendszeri hatás
A hormonok felelősek az idegrendszer mellett a szervezet összehangolt, megfelelő működéséért, szabályozásáért. Nagyban befolyásolják a hangulatunkat. Reflexológiával a belső elválasztású mirigyek munkáját alulműködés esetén serkenthetjük, illetve túlműködés esetén csökkenthetjük.

Stressz ellenes hatás
Ellazítja a szervezetet, így csökkenti az idegeskedést, nyugtalanságot. A lelki kiegyensúlyozottságot, harmóniát segíti megteremteni.