Mivel foglalkozik a kineziológus?

kineziológia a kinesis (mozgás) és a logos (tudomány) szavakból származik, vagyis a mozgással foglalkozó tudomány. A kineziológia egy speciális stressz kezelő módszer, mára több mint 20 ágát lehet elkülöníteni. Közös mindegyikben az izomteszt alkalmazása, vagyis a különböző érzelmi töltöttségű gondolatokra (pl. negatív vagy pozitív) az izmaink feszülése megváltozik, így következtethetünk azok stresszt kiváltó tényére és mértékére. Ezt gyakran tapasztalhatjuk az életben, hogyha idegesek vagyunk, akkor sokkal feszesebbek az izmaink, például a vállunk.

Az izomteszt segítségével megvizsgáljuk, hogy milyen technika oldhatja a leghatékonyabban a feszültséget, amit a kineziológiai irányzattól függően különféle technikákkal történnek: vizualizáció, mozgásgyakorlatok, szín- és fényhatások, hagyományos kínai orvoslásból vett elemek, beszélgetés stb.
Az általam is alkalmazott kineziológiai irányzat a fenti technikák mellett elsősorban olyan módszereket is használ, ami pszichológiai elemeket is tartalmaz. Például egy adott stressz elfojtott, rejtett érzését és viselkedését izomteszttel megkeresünk, majd úgynevezett átkeretezéssel rávilágítunk arra, hogy hogyan is tudnánk másképpen, a negatív helyzetben lévő akadályok mellett a benne rejlő lehetőségeket is felfedezni. Így újból úgy érezhetjük, hogy kézben tudjuk tartani az eseményeket, és nem szorulunk be korábbi negatív érzéseink ketrecébe.

A kineziológia a hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer, mely izomtesztek,  valamint speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energiarendszerében levő blokádokat, kiegyensúlyozatlanságokat. A kineziológia az emberi képességek, készségek fejlesztésével, prevencióival foglalkozik azáltal, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek, traumák negatív nyomait semlegesíti. A kineziológia az orvostudomány, a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő, kiegészítő gyógyító rendszer. A kineziológia segít az egészségmegőrzésében, a betegségek megelőzésében, gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegségek mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, a személyiségfejlődésben.

Hogyan működik a kineziológia?

A kineziológus testünk különböző vázizmait vizsgálja. Többféle kineziológiai módszer létezik, ettől függően változhat, hogy a kezelő hányféle izmot vizsgál meg egy kezelés alatt. Az izomteszt során egy izmot megfelelő tesztpozícióba helyez a kineziológus, majd enyhe nyomást gyakorol rá. Az izomteszt során megvizsgáljuk, hogy az adott izomnak milyen a fiziológiás tónusa. Az izomtónus és az agy szoros kapcsolatban van egymással. Így tudjuk felderíteni a szervezet számára terhelő tényezőket, amiket speciális korrekciós technikákkal kezelhetünk. Gyakorlatilag testünk irányítja a kezelés menetét, úgy ahogy számára a legmegfelelőbb.
Ha valami stresszel bennünket, megváltozik az izom tónusa. Az életből egy példa: ha egy feszültséggel teli hírt hallunk, előtte leülünk, mert a megrázkódtatás során összeesnénk, hiszen hirtelen csökkent az izmaink tónusa. Bővebben: A kineziológiai izomteszt elméleti háttere

A kineziológia segítségével olyan időszakokra is visszatérhetünk, ami a probléma gyökere. A jelenbeli gondhoz kapcsolódóan izomteszttel (természetesen hipnózis és relaxáció alkalmazása nélkül) következtetünk, hogy mely korábbi életszakaszban alakult ki a jelen helyzetünk első stresszfaktora, ami valamilyen módon összekapcsolódik a megoldandó problémával. A jelen stressze másodlagos stressz, vagyis egy (vagy akár egymást erősítő több) korábban megtörtént esetet az agyunk tudatalatt vagy tudatosan összekapcsolja az aktuális helyzettel. A kineziológiai kezelés alatt, a kliens felidézi a korábbi stresszt kiváltó tényezőt, és megfelelő stresszoldó technikákkal feloldja a negatív emlékeket és tudatosítva, megértve, megerősödve jöhet ki belőle. Többek között azért, mert a tudatalatti nem tudja megkülönböztetni, hogy valami a valóságban vagy a képzeletünkben történt-e meg. Korregresszióval akár fogantatásig mehetünk vissza, hiszen a legújabb pszichológiai kutatások is rávilágítanak arra, hogy már magzatként is komoly személyiségformáló hatásoknak vagyunk kitéve. A kineziológiai kezelés izomtesztelése lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is megtaláljuk azokat a helyzeteket, amelyek egymással összefüggésben létrehozták a jelenbeli problémát.

Hogy kell elképzelni egy kezelést?

A legelső alkalommal célszerű elvinni a kezelő számára a betegségeink orvosi dokumentációját, gyógyszereink listáját, hogy a terapeuta átnézhesse és rögzíthesse a kezelés szempontjából lényeges elemeket. A problémánk történetének megbeszélése után a lehetőségekről tájékoztatást kapunk, hogyan is néz ki pontosan egy kezelés. A kineziológiai kezelés folyamatos izomtesztből, ezek eredményeinek megbeszéléséből, majd korrekcióiból állnak. A korrekciós technikák változatosak: vizualizációs, fény és színhatások, mozgások, kínai orvoslásból vett elemek, stb. A kineziológiai kezelés NEM alkalmaz ingát, pálcát és nem a kezelő mondja el, hogy korábban mi történt: erre mind a kezelt emlékszik vissza a szükséges mértékig, az izomteszttel csak a stressz szintjét állapítjuk meg és a test számára a legmegfelelőbb korrekció kiválasztására használjuk. A klasszikus kineziológiai módszerek NEM jósolnak és NEM diagnosztizálnak! A szervezet öngyógyító erőit segítik aktiválni.

Milyen problémák, betegségek esetén javallott a kineziológiai kezelés?

A szervezet öngyógyító folyamatait gátló tényezőket segíti megtalálni és feloldani. A klasszikus kineziológiai módszerek tanulási problémák, dyslexia, dysgráfia esetén hatékony segítség. Önismereti problémák, személyiségfejlesztés, készség- és képességfejlesztésre is használható. Kapcsolati problémák javításában is hasznos. A betegségek mögött álló problémák feltárásában is segíthet. Továbbá javítják a testtartást, oldják a fizikai és érzelmi fájdalmakat, közérzetjavítóak, jobb lesz az izomtónusunk, enyhítik a kimerültséget, fokozzák a sportteljesítményt stb. Ha úgy érezzük, hogy elakadtunk egy élethelyzetben, nem látjuk át a problémáinkat, akkor kineziológia segítségével áttekinthetjük a helyzetünket, hogy másképp tekintsünk rá, ezáltal megértsük és könnyebben változtathassunk rajta.

Kezelések javallatai:
– alacsony önértékelés,
– alvásproblémák,
– hangulatingadozás,
– emésztőrendszeri problémák, fekélybetegségek,
– állandó fáradtság,
– megoldatlan lelki problémák,
– érzelmi problémák, traumák feldolgozása,
– válás, munkahelyváltás, hirtelen változások, stb.,
– szorongás,
– félelmek kezelése,
– stresszcsökkentés,
– helyzetünk jobb megértése segítésére,
– betegségek mögött álló problémák feltárásában segíthet,
– feszültségből eredő magas vérnyomás,
– impotencia, meddőség, menstruációs panaszok,
– tanulási problémák,
– kapcsolati problémák,
– viselkedési problémák,
– stb

Mi a különbség a tanácsadó kineziológus és a természetgyógyász kineziológus között?

A természetgyógyász kineziológus a 11/1997. V.28. NM. rendelet által szabályozott, államilag elismert egészségügyi szakma, aminek a vizsgáztatása jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központban van (korábban Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központban). A tevékenysége során felhasználja az egészségügyi és természetgyógyászati modulból szerzett ismereteit. Többféle kineziológiai ágazat elméleti alapjait ismeri. Az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó jogszabályok, kötelezettségek és etika vonatkozik rájuk is. Felügyeleti szerve az ÁNTSZ.

A tanácsadó kineziológusi cím nincs semmilyen vizsgához és feltételhez kötve, nem szabályozza semmilyen jogszabály. Beteg emberekkel, betegségek kezelésével egyáltalán NEM foglalkozhat, mivel nincs egészségügyi előképzettsége. Az ÁNTSZ nem felügyeli, jogilag és etikailag nem köti semmiféle szabály, titoktartás. Nem feltétlenül van tisztában a módszer alapjaival, a megfelelő és biztonságos használatával.

Sajnálatos módon számos “kineziológusnak” vallott egyén nem rendelkezik semmilyen bizonyítvánnyal. Gyanú esetén jogunkban áll a végzettségét igazoló okiratot elkérni. Csak állam által kiállított magyar nyelvű bizonyítványt és nem oklevelet, igazolást kell mutatni egy hivatásos kineziológusnak.

Komolyabb probléma esetén érdemes végzett természetgyógyász kineziológus segítségét kérnie.

A kineziológiai kezelés nem helyettesíti az orvosi vagy pszichoterápiás kezelést! A kezelések kizárólag további támogatást szolgálhatnak. A kineziológiai módszerek a szervezet öngyógyító folyamatát segítik, hogy a testi-lelki egyensúly ismét helyre álljon.