A kineziológiai izomteszt magyarázata

A kineziológia által használt izomteszttel a testnek kérdéseket tehetünk fel a stressz megállapítása céljából. Miért is működhet ez?

Már ősidők óta tudjuk, hogy az izomtónus, a mozgás és a lelkiállapot  szoros kapcsolatban állnak.

A testünk izmait elsősorban a tudatalatti kontrollálja. Azt hisszük, hogy elsősorban tudatos az izomműködésünk, pedig nem. Hiszen ha egy helyben állunk, akkor is több tucatnyi izom megfeszül vagy épp ellazul, hogy állni tudjunk. Másodpercenként 5-10 millió impulzus fut be és ki az agytörzsbe, a kisagyba, a limbikus rendszerbe, úgy hogy ezek nem tudatosulnak. Csak egy kis mennyiségű összegző információ jut be az agykéregbe és a limbikus rendszer tudatos részébe.

Minden esetben az izmok tudatalatti irányítása az erősebb, mintsem a tudatos. Ez egy egyszerű példával könnyen belátható. Ha egy súlyemelő a világbajnokságon a súlyt el akarja cipelni a célhoz (tudatos izomirányítás), de mégis a cél előtt az izmok megremegve elejtik a nehezéket, akkor gyakorlatilag a tudatalatti védőmechanizmusok kapcsoltak be, vagyis megvédték az izmokat, inakat a szakadástól. Tudatalatt olyan információk futottak be az agyba, amik jelezték, hogy veszélyhelyzet állt elő, az izmok megsérülhetnek, így a tudatos célt felülbírálták, vagyis hogy eljuttasa a súlyemelő a célhoz a nehezéket és így világbajnokká válhasson.  A kineziológiai izomteszt magyarázata bővebben…