Pajzsmirigyzavarok étrendi terápiája

Általánosságban pajzsmirigyzavarok esetén a speciális étrend célja, hogy alkalmazkodjon a megváltozott anyagcsereállapothoz, elkerüljük a szövődményállapotok kialakulását, valamint az orvosi terápiához alkalmazkodik (pl gyógyszer és étel kölcsönhatás), de az étrend meggyógyítani nem tudja a hormonzavart.
Két nagy különbség van a dietetikai terápia kapcsán: alul és túlműködés. Emellett az autoimmunitás is egy kulcskérdés.

Egy témában jártas dietetikus a minőségi vérkép mellett, a T3/T4, anti-TPO, D-vitamin, vas szintjét is figyelmbe veszi az étrend összeállításnál.

Gyakran hallani, hogy a gluténmentes étrend gyógyítja a pajzsmirigy zavarokat. Tényleg igaz?

A gluténmegvonást mindenképpen csak cöliákia (gluténérzékenység zavara) szűrés után javaslom, ha motivált a beteg a próbálkozásban, mert ha elkezdi a megvonást, onnantól a glutén visszavezetése nélkül szűrhetetlenné válik a betegségre. A gluténmegvonásos sikertörténetek mögött nem csak a glutén megvonásának ténye állhat, hanem gyakorlatilag egy másik életmóddal jár együtt (pl paleolit estén más a szénhidrát, zsír, fehérje aránya és minősége a korábbi étrendhez képest, és ez önmagában javíthat a tüneteken). Egy nem cöliákiás pajzsmirigybetegnél a glutén kihagyása (más tápanyagot nem módosítva) nem szokott érdemi változást okozni. Azonban egyes autoimmun pajzsmiririgy zavarok (pl. Hashimoto-kór) esetén a normál populációhoz képest 1,9-6,9 x akkora az esély, hogy az életében bármikor kialakuljon cöliákia. Ezért többszöri szűrés javasolt az életükben, és szükség esetén célzott kezelés kell, de ennek szakszerű kivitelezésében a dietetikus kihagyhatatlan, vagy nagyon megnehezíti a váltást, mert a gluténszennyeződéseket (pl. ételkészítésnél) kellő oktatás nélkül fogyasztani fogja, ami egy cöliákiásnál fenntartja az autoimmun folyamatokat.

Érdekesség ennek kapcsán, hogy a gluténmentes köles például gátolja a pajzsmirigyhormon felépülését a szervezetben. Dietetikus javaslata nélkül nem javaslom a gluténmentes étrend bevezetését, mert a legtöbb termék és recept rizsliszt vagy kukoricaliszt alapú (fokozva a késztermékek kiemelkedő hozzáadott cukortartalmával), ami gyors felszívódású, így pajzsmirigy alulműködés esetén fokozza majd a hízékonyságot, valamint növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, miközben gluténmentesen étkezik. Fokozott szakmai odafigyeléssel ez elkerülhető.

És a tejmentes étrend? Erről is sokat hallani. Ez megoldást jelenthet?

A tejmegvonás az egyedi eseteket leszámítva nem szokott javulást hozni, de nyugodtan kipróbálhatja bárki, csak ebben az esetben a kalcium, B12 és fehérjebevitelre kell figyelni fokozottan, valamint nehéz, hogy tényleg kiiktatja-e, mert sok termék tartalmazza kis mennyiségben (pl legtöbb kenyérben van szennyeződésként vagy a bolti zsír és a tepertő gyakran tejet tartalmaz). Ennek a kivitelezésében dietetikus tud segítséget nyújtani.

A sócsökkentés tud segíteni?

A sófogyasztást emiatt nem szükséges érinteni (csak vesebetegség, ödéma vagy magas vérnyomás fennállásakor). A pajzsmirigy túlműködés, Hashimoto-kór és pajzsmirigy gyulladás esetén azonban a jódozott só kerülése fontos (akár csak átmenetileg), valamint kerülendők a jód tartalmú étrend-kiegészítők és egyes tengeri halak.

Egyes vitaminok tudnak segíteni a pajzsmirigyműködésben?

Ki kell emelnem, hogy nem étrend-kiegészítőkből javaslom elsősorban az A és B12-vitamin bevitelét, mert más a biohasznosulása étrendi bevitel esetén, emellett fokozottan kell figyelni a D-vitamin szintre is. Hashimoto-kórnál klinikai adatok állnak rendelkezésre a megfelelő mennyiségű mio-inozitol és a szelén bevitel anti-TPO csökkentésében, ami azért érdekes, mert gyógyszeresen nem könnyen befolyásolható ez az érték.

A káposztafélék, retek, szója például gátolja a pajzsmirigyhormonok összeállítását, de megfelelő hőkezelés hatására elvesztik ezen tulajdonságukat. Szakember tud segíteni a megfelelő elkészítési mód ismertetésében.

A szakszerű dietetikai konzultáció elengedhetetlen, ha az étrendjén akar valaki változtatni, mert nagyon sok a tévhit, így az étrend nem szakszerű kivitelezése komoly veszélyeket rejt magában (pl gluténkivezetés).
A dietetikus laboreredménytől függően a koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin, vércukorértékek, székrekedés/hasmenés, hízékonyság/fogyás mértékét figyelembe véve a teljes étrend beállításával kezeli (energia, szénhidrát, fehérje, zsír mennyiségi és minőségi javaslatokkal), nem egy-egy étel fogyasztásával vagy megvonásával. Fontos a mindennapokba való gyakorlati megvalósítás, emiatt nem grammokban ismeretetem, hanem szemmértékkel, gyakorlati egységekkel (tenyér/tányér módszer) a fogyasztásra javasolt mennyiségket.