Természetes praktikák a járvány idejére

Összegyűjtöttem néhány tanácsot, hogy mind a fizikai, mind a mentális egészségünket minél kedvezőbb állapotban tudjuk megőrizni.

Immunműködés támogatása

Az Echinacea purpurea, vagy bíbor kasvirág egy természetes immunműködést fokozó gyógynövény, mely drogériákban, patikákban, bioboltokban szerezhető be. Általánosan klinikailag igazolt egyes vírusok (influenza, rhino, corona) elleni immunvédekezés fokozásában, továbbá egy svájci tanulmány alapján úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírussal szemben is fokozza a védekezőmechanizmust, bár további vizsgálatok szükségesek még ennek egyértelmű megítélése szempontjából. [1] Szervátültetés vagy autoimmunbetegség, immunszupresszáns gyógyszer szedése esetén nem javasolt, valamint 8 hét után szünetet kell tartani.

Teák kapcsán a következőket összekeverjük:
– 4 ek. kamilla
– 3 ek. körömvirág (tünetmentesség esetén)
vagy
3 ek. ökörfarkkóró (légúti tünet esetén)
– 3 ek. kakukkfű vagy borsmenta (ízlés szerint)
A keverékből 2 púpos teáskanállal 15 perc forróvizes áztatással, lefedve készítsük el és napi 2-3 alkalommal fogyasszuk. 6 év alattinak borsmentát ne adjunk!

Gyömbértea fogyasztása szintén hasznos.

Az illóolajokról ismert, hogy egyes fertőző vírusokra, baktériumokra kedvezőtlen, pusztító hatást tud kifejteni, viszont egyenlőre nincsenek adatok az új típusú koronavírusokkal kapcsolatban. Érdemes a légutakat forróvizes illóolajos inhalációval karbantartani. A borsmentás, citromos vagy levendulás párologtatás nemcsak egyes kórokozók csökkentésében játszhat szerepet, hanem a hangulatunk javítására biztos jótékony hatással rendelkezik.

Érdemes D-vitamint és cinket étrend-kiegészítő formájában fogyasztani, mivel hozzájárulnak a megfelelő immunműködéshez. D-vitaminből ételekből nem tudunk elégséges mennyiséget magunkhoz juttatni, míg cinkben gazdag ételek: tojás, húsok, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák héja, sajt.

A zöldségekben és gyümölcsökben nemcsak a vitaminok, hanem a bennük lévő színanyagok, aromaanyagok növényi hatóanyagként viselkednek, amik gyulladáscsökkentő, szervezetünket támogatóan hatnak. Naponta 4-5 adagot fogyasszunk. Könnyen elérhetjük ezt, ha reggeli és vacsora alkalmával friss zöldséggel kiegészítjük étkezésünket, továbbá ebédre főzeléket, rakott vagy töltött ételt választunk, de más ételeknél a köret mellé a savanyúság, párolt zöldség szintén tervezhető, továbbá a kisétkezéseinkre egy-egy gyümölccsel már el is értük az egészséges szintet.

Stresszcsökkentés

A stresszcsökkentés fokozza a szervezet immunrendszerének működését. Az alábbi listából minél többet próbáljunk ki:

  • minden illóolaj, aminek az illata kedves számunkra,
  • levendula, citromfű, golgotavirág forrázata teaként napi 2-3 alkalommal,
  • a magnézium és a B6-vitamin támogatja az idegrendszer megfelelő működését,
  • tervezzünk napirendet (legyen kerete a napnak, mivel ez a kontroll érzetét tudja fokozni),
  • naponta csak 2 alkalommal kövessük a híreket,
  • nézzünk elgondolkodtató vagy épp vidám filmeket,
  • olvassunk, fejtsünk keresztrejtvényt, sodokozzunk,
  • család esetén érdemes közös programokat szervezi, mint a társasjáték, sakk, kártyázás,
  • tanuljunk valami újat (például Duolingoval ingyenes a nyelvtanulás),
  • kezdjünk mozogni (rengetek ingyenes YouTube videó áll rendelkezésre akár aerobic, akár jógáról legyen szó),
  • online vagy telefonon rendszeresen tartsuk a kapcsolatot kollégáinkkal, barátainkkal, rokonainkkal,
  • a Semmelweis Egyetem Mindfulness relaxációs anyagok a YouTube-on,
  • gyerekmeditációs, nyugtató anyagok.

Hasznos tájékoztató videó gyerekeknek a Heim Pál Kórház által:

Dietetikai, fitoterápiás és segítő coach beszélgetést online van lehetőség kivitelezni, nehézség esetén forduljunk segítséghez.

Az alábbi tanácsok nem helyettesítik az orvosi kezelést és terápiát.

[1] In vitro antiviral activity of Echinaforce®, an Echinacea purpurea preparation, against common cold coronavirus 229E and highly pathogenic MERS-CoV and SARS-CoV