Hazai kutatási eredmények a fülakupunktúráról

Kutatás2013-ban Magyarországon történt egy kísérlet, amelynek során randomizált (véletlenszerű),  placebo kontrollált vizsgálattal bebizonyították a fülakupunktúra hatékonyságát a stresszhormon (serum prolaktin-szint) azonnali csökkentésében. Ez alapján az elhúzódó stressz okozta ártalmak is megelőzhetőek, mint például a nyugtalanság, idegesség, álmatlanság. Az állandóan fennálló stressz gyengíti a szervezet, immunrendszer alkalmazkodó képességét, ami számos betegség kialakulásához vezethet: gyomorfekély, nyombélfekély, magas vérnyomás, szívinfarktus, cukorbetegség, allergia, asztma, hajhullás, menstruációs zavarok, meddőség, impotencia, daganatos megbetegedés, stb. 

A szervezet prolaktin szintje több tényező hatására megnövekedhet:
– stressz,
– terhesség,
– szoptatás,
– alvás,
– fizikai munka,
– egyes gyógyszerek, nyugtatók,
– kokain,
– csökkent pajzsmirigyműködés,
– vese- és májelégtelenség.

A vizsgálat során mind nyugati és keleti vizsgálatokat is végeztek a kezelés hatékonyságának bizonyítása céljából. (Labor és műszeres vizsgálat.) A szervezet prolaktin hormonjának szintjét vérvétellel vizsgálták és a hagyományos kínai orvoslásban ismert belső funkciókörök (meridiánok) akupunktúrás kezdő- és végpontjainak elektromos ellenállásának változását mérték. A kísérletben részvevőkön a kezelés előtt és után is végeztek méréseket.
A fülakupunktúrás kísérleti csoportban jelentősen csökkent a hormon szintje, míg a kontrollcsoportnál nem volt érdemi változás. A keleti gyógyászatban használt műszeres vizsgálat is igazolta a fülakupunktúra nyugtató, harmonizáló hatását.

Forrás: II. Fülakupunktúrás Addiktológus Konferencia – A NADA protokoll hazai és nemzetközi kutatási ereményei, indikációinak bővítése a kémiai függőségeken túl (Dr. Széchenyi István)