Hogyan válasszunk természetgyógyászt?

A mai magyar „piacon” elég sok természetgyógyászt lehet találni. De ki is a megbízható, valódi szakember és ki az, akit jobb elkerülni? Ebben az írásomban pár tudnivalóra szeretném felhívni a figyelmet.

Ki is a természetgyógyász? A 11/1997. (V.28.) NM. rendelet szabályozza a természetgyógyászati tevékenységet. Természetgyógyász szakma nincs, ez egy szakma csoport, és abban vannak a természetgyógyászati szakterületek, amikből szakvizsga letétele után lehet kiváltani a működési engedélyeket. Államilag elismerten a következő szakterületekből lehet állami szakvizsgát tenni:
– reflexológia,
– akupresszúra,
– alternatív mozgás-, masszázs terápia,
– életmód tanácsadó és terapeuta,
– fülakupunktúrás addiktológiai eljárások,
– fitoterápia,
– kineziológiai módszerek,
– alternatív fizioterápiai eljárások,
– szemtréning eljárások,
– manuálterápia (orvos/gyógytornász képzés előfeltétele).

Továbbá bizonyos feltételeknek eleget téve engedély szerezhető az alábbi tevékenységekre:
– akupunktúra (5 éves diplomás akupunktúrás képzés, ami magyar felsőoktatási intézményben jelenleg nem elvégezhető),
– hagyományos kínai orvoslás (orvosi végzettség az előfeltétele),
– homeopata,
– neurálterápia (orvosi végzettség az előfeltétele),
– áyurvédikus orvos (orvosi végzettség ez előfeltétele),
– hagyományos tibeti orvos (orvosi végzettség ez előfeltétele).

Fentebb, a vastag betűvel szedett szakmák vizsgáztatása egy állami szervnél, a ÁEEK-nál történik. (Korábban az ENKK, még korábban a GYEMSZI és ETI  folytatta a vizsgáztatást.) Jogilag csak a vastagon szedett szakmáknál előfeltétel a szakvizsgához a természetgyógyászati alapismeretekből való számadás. Kötelező egészségügyi modulból is vizsgázni, amire megtanulják a tanulók az anatómiai, élet-kórtani, klinikai és elsősegélynyújtási ismereteket. Ezzel államilag elismert egészségügyi szakdolgozóvá válunk, így az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) automatikusan felvesz az alap nyilvántartásába, amit bárki megtekinthet a honlapjuk műküdési keresőjében. Minden szakember nevének beírásával ellenőrizhető, hogy szerzett-e államilag elismert bizonyítványt avagy sem. Ha nincs a nyilvántartásban, onnantól fenntartásokkal kell kezelni a végzettségét és így a tudását is. (Itt a többi egészségügyi szakdolgozót, az orvosokat és a klinikai szakpszichológusokat is ellenőrízhetjük.)

A természetgyógyászati szakterületek végzése rendelőhöz kötött állandó telephely esetén. Itt szigorú szabályokat kell betartania a tevékenységét végzőnek: a kezelőhelyiség mérete szabályozott, külön váróhelyiség, csaptelep a kezelőben, külön mosdó a személyzetnek és a betegeknek, veszélyes hulladék kezelés, betegjogi képviselő elérhetősége a váróban, stb. Folyamatos biztosítást kell kötni a betegek számára, mint minden egészségügyi tevékenység során.

A működési engedélyt 5 évente meg kell hosszabítani az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó kreditgyűjtési szabályoknak megfelelően: különböző kreditpontértékű továbbképzéseken kell részt vennie minden 5 évben és csak így hosszabíthatja meg a működési engedélyét újabb 5 évre. (Ezt is az ENKK működési keresőjében a működési nyilvántartási szám és a megfelelő dátumok segítségével bárki ellenőrizheti.)

Egy hivatásos természetgyógyásznak kötelező 30 évig tárolandó egészségügyi dokumentációt vezetnie, amit jogszabályok szabályoznak. A legelső alkalommal minden természetgyógyásznak rögzíteni kell a személyi adatokat, tájékoztatni a kezelés kizáró okairól és a tudnivalókról. Ha szükséges és indokolt orvoshoz irányítja a beteget.
Minden kezelés során rögzítenie kell az elvégzendő kezeléseket (ezt elektronikusan is megteheti).
(Hogyha sohasem látunk dokumentálást, könnyen felmerülhet a gyanú, hogy történik-e ilyesmi.)

Gyakori félreértésre adhat okot például a masszőrök, talpmasszőrök, csontkovácsok megnevezés. Ezek NEM egészségügyi végzettségek, jogilag nincsenek szabályozva, sőt speciális vizsga nélkül ilyen irányú beavatkozásokat NEM végezhetnek. A masszázs nem egyenlő az alternatív mozgás- és masszázs terápiával, a talpmasszázs a reflexológiával, hiszen az előbbiek frissítő, közérzetjavító tevékenységek, továbbá beteg emberek terápiáját nem végezhetik, míg a reflexológusok, alternatív mozgás- és masszázs terapeuták igen. A „csontkovácsolás” tulajdonképpen az egyetem oktatott manuálterápia oldalhajtása. A manuálterápia szabályozott szakma, amit gyógytornász vagy orvosi diploma után végezhetnek el, mivel veszélyes, és egyes betegségek esetén maradandó károsodást okozhat a nem kellően hozzáértő kezében.

Érdemes lehet elkérni a bizonyítványát a terapeutának, hogyha nem érezzük biztosítottnak a megfelelő szaktudást. (Jogunkban áll.) Itt az állami szerv által kiállított törzsszámmal rendelkező bizonyítványt nem helyettesíti az oklevél, az igazolás, a tanúsítvány, stb.

A megfelelő szakképzettség hiányában nincs biztosíték a hatékony beavatkozásra, a biztonságra, a sterilitásra, a titoktartásra, a folyamatos továbbképzésekből eredő naprakészségre. Természetesen az engedély megléte ugyan nem garancia a minőségi szolgáltatásra, de legalább egy információ arról, hogy az adott szak(ok)on végzett természetgyógyász a szakmai rátermettségéről egy államilag kinevezett szakértőkből álló vizsgabizottság előtt tanúbizonyságot tett.

A természetgyógyászatot sokan összetévesztik az ezoterikus és spirituális tanokkal. A természetgyógyászat nem veti el az energiák létezését, ahogyan a fizika sem. Az élethez energia kell, a mozgásunkhoz, a légzéshez, az elmélkedéshez, a gabonák megéréséhez és a gyógyuláshoz is. A természetgyógyászat nem természetfölötti, hanem TERMÉSZETES dolgokkal foglalkozik. A szervezetünk alaptermészetét használja fel a gyógyulás érdekében. A természetgyógyászat tiszteli ezeket az alaptörvényeket.

Csak megbizható szakemberek szolgáltatását vegyük igénybe!

A cikk aktualizálva: 2016.12.21-én.