Ami természetes nem biztos, hogy veszélytelen is!

xylitol-danger1A mai természetgyógyász ”piacon” nagyon sok szakember közül választhatunk. Sajnálatos módon a „önjelölt szakemberek” többsége egyáltalán nem rendelkezik államilag elismert végzettséggel és engedélyekkel, amik nemcsak a tisztességtelen tevékenység végzést, hanem a hozzájuk fordulókkal szemben igenis komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Magyarországon betegekkel kizárólag államilag elismert egészségügyi végzettséggel rendelekező szakember dolgozhat, továbbá szigorú feltételeknek kell megfelelnie, hogy a legkorszerűbb és legbiztonságosabb ellátást nyújthassa.

Ha valaki engedély nélkül dolgozik, megkérdőjeleződhet bennünk, hogy nem csak adócsalást hajt végre, hanem kellő tudás birtokában sincs és semmi biztosíték nincs, hogy betartja a beteg érdekében felállított jogi és szakmai szabályokat. A szakmai szabályok durva be nem tartása komoly, akár maradandó egészségügyi kockázattal jár.

A nem hivatásos természetgyógyászok által végzett tevékenységtől ne várjunk megfelelő hatást! Nagy kárt okozhatnak a betegeken túl még a módszernek, hiszen ha semmit nem használt, akkor nem az illető nevét hurcolják meg, hanem sokszor a módszerét. Ezzel napjainkra a természetgyógyász szó elcsépeltté válhat.

Néhány természetgyógyász szakterület esetén a tevékenység rendelőben végezhető. Itt szigorú szabályokat kell betartania a tevékenységét végzőnek: a kezelőhelyiség mérete szabályozott, külön váróhelyiség, csaptelep a kezelőben, külön mosdó a személyzetnek és a betegeknek, veszélyes hulladék kezelés, betegjogi képviselő elérhetősége a váróban, stb. Folyamatos biztosítást kell kötni a betegek számára, mint minden egészségügyi tevékenység során.

A működési engedélyt 5 évente meg kell hosszabítani az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó kreditgyűjtési szabályoknak megfelelően: különböző kreditpontértékű továbbképzéseken kell részt vennie minden 5 évben és csak így hosszabíthatja meg a működési engedélyét újabb 5 évre.

Egy hivatásos természetgyógyásznak kötelező 30 évig tárolandó egészségügyi dokumentációt vezetnie, amit jogszabályok szabályoznak. A legelső alkalommal minden természetgyógyásznak rögzíteni kell a személyi adatokat, tájékoztatni a kezelés kizáró okairól és a tudnivalókról. Ha szükséges és indokolt orvoshoz irányítja a beteget. 
Minden kezelés során rögzítenie kell az elvégzendő kezeléseket (ezt elektronikusan is megteheti). 
(Hogyha sohasem látunk dokumentálást, könnyen felmerülhet a gyanú, hogy történik-e ilyesmi.)

Érdemes lehet elkérni a bizonyítványát a terapeutának, hogyha nem érezzük biztosítottnak a megfelelő szaktudást. (Jogunkban áll.) Itt nem fogadható el sem az oklevél, sem szabadegyetemi igazolás, sem tanúsítvány és még sorolhatnám.

A megfelelő szakképzettség hiányában nincs biztosíték a hatékony beavatkozásra, a biztonságra, a sterilitásra, a titoktartásra, a folyamatos továbbképzésekből eredő naprakészségre. Természetesen az engedély megléte ugyan nem garancia a minőségi szolgáltatásra, de legalább egy információ arról, hogy az adott szak(ok)on végzett természetgyógyász a szakmai rátermettségéről egy államilag kinevezett szakértőkből álló vizsgabizottság előtt tanúbizonyságot tett.

Elgondolkodtató az a tény, hogyha egy „szakembernek” megvan a megfelelő végzettsége, mindent szabályosan végez és betartja az előírásokat, akkor miért nem váltja ki az engedélyeket, amiket kizárólag a betegek védelme érdekében hoztak.

A saját érdekünk védelmében csak megbízható szakemberek szolgáltatását vegyük igénybe!

És hogy hol tudjuk leellenőrizni, hogy államilag elismert bizonyítvánnyal rendelkezik a magát szakembernek valló illető? Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ mindenkit nyilvántart, aki valaha államilag elismert egészségügyi képesítést szerzett, még az orvosokat és gyógyszerészeket is. A kereső elérhetősége:  kereso.enkk.hu
Itt kitöltjük a terapeuta nevét, az Alapnyilvántartás típust természetgyógyász szakember keresése esetén Egészségügyi szakdolgozóra állítsuk, a Keresés szó felett a csúszkát húzzuk el és indulhat is a keresés. (Az AranyTű kezelőjének a nyilvántartási száma: 219446.)
A talált terapeuta adatlapján  a működési nyilvántartási adatoknál Érvényességi státusz ideje akkor látható, ha nemcsak levizsgázott a szakember, hanem a működési engedélyeket kiváltotta.