Cukor és a cukorpótlók szerepe

Sokat lehet manapság hallani a különféle édesítőkről, sokszor egymással ellentétes véleményeket különböző honlapokon, a cukor káros hatásáról, azonban ebből mi az igaz?

Mikor használjunk cukorpótlókat?
Használata cukoranyagcsere zavarban szenvedőknek (pl: cukorbetegek, PCOS, inzulin rezisztencia) ajánlott. Fogyni vágyóknak szintén hasznos lehet csökkentett vagy teljes kalóriamentessége miatt. A túlzott cukorfogyasztás mérséklésének elősegítése céljából mindenkinek ajánlható. De mennyi is a túlzott cukorbevitel? Az amerikai dietetikusok szerint a napi energia bevitel 25%-át ha eléri a cukorbevitel, az már káros lesz a szervezetünk számára, hiszen valamely fontos tápanyagot így már kiszorít. A magyar dietetikusok konkrétabb számokkal is szolgálnak: egy egészséges felnőtt energia bevitelének 55-60%-a szénhidrát legyen, és ebből a cukorbevitel maximum 10%. Ez viszont nem túl sokat jelent egy átlagos felnőtt emberre vetítve.
De mi a gond a cukorral?
Az általunk cukornak nevezett vegyület (kémiai nevén szacharóz) üres kalóriának számít, vagyis kizárólag energiát biztosít, nem visz be egyéb tápanyagot, mint vitamin, ásványi anyag, fehérje, rost, stb. Ha túlzott mértékű a bevitel, a szervezet érzi, hogy van elég energia, ezért kevesebbet eszünk, így kiszorít más hasznos anyagokat, amit étkezéssel kellene elfogyasztanunk. Továbbá nagyon gyors és heves inzulin választ vált ki, ami hosszú távon nem kedvező. Inzulin jelenlétében tudnak a szénhidrátok a zsírsejtekbe bejutni, hogy ott tárolódjanak és a magas inzulin szintnél nem tudnak onnan „kijutni”, mobilizálni, hogy a szervezet a raktárakból használja az energiát. Ezért is vezet könnyen elhízáshoz.
A másik gyakori probléma a fogszuvasodás kérdése. A cukrokat a szájban lévő baktériumok erjesztik és a képződő savak károsítják a dentint. A lényeg, hogy mennyi ideig van a cukor a szájüregben. A cukrot a fogyasztástól 20-30 percig erjesztik a baktériumok, így ha egyszerre 2 cukrot szopogatunk is 20-30 perc károsító tényezőnek van kitéve fogunk, míg ha egymás után szopogatjuk, akkor már 40-60 perc ez az idő.

Mik a cukorpótlók?
A cukorpótlók, édesítőszerek nem cukrok, vagyis úgy okoznak édes ízt, hogy kémiailag nem cukor típusú vegyületek, így másképp reagál majd rájuk szervezetünk. Nem okoznak fogszuvasodást, cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak sokkal kedvezőbb a hatása.

Három fő fajtájuk van:
– mesterséges édesítőszerek,
– növényi eredetű édesítők,
– cukoralkoholok.

Mesterséges édesítőszerek: Legtöbbjük nagy mennyiségben mérgező. Viszont ezekből nagyon keveset elég használni, hisz több százszor édesebbek, mint a cukor. Energiát nem adnak. Legtöbbjüket véletlenül fedezték fel. Önállóan, külön-külön történő vizsgálatuk során biztonságosnak minősültek, azonban nem történtek vizsgálatok, hogyha egy élelmiszerben egyszerre több is megtalálható, azok együttesen milyen hatást gyakorolnak a szervezetre. Az aszpartám körül nagyobb viták vannak, egyesek szerint a biztonságos minősítését lobbitevékenységnek köszönheti.
Ilyen anyagok: Aceszulfán-K, aszpartám, ciklamát, szaharin, szukralóz, stb.

Növényi édesítőszerek: Nem ad energiát, természetes eredetű, nincs mérgező dózis, biztonságos, amit a sok száz éves hagyományok és a modern kutatások is megerősítettek az engedélyeztetési eljárások során. Ilyen a sztívia. A növény Dél-Amerikából származik, ahol már régóta használják édesítésre. Benne a cukor egy nem cukor típusú vegyülethez kapcsolódik: glikozidnak hívjuk. A glikozidok viszont nem tudnak lebontódni, így a szervezet a cukorrészét nem tudja hasznosítani, így nem cukorként viselkedik.
Szerzetesek körtéje is hasonló a sztíviához: az édes ízét glikozidok adják. A növényt Dél-Kínában köhögés ellen, torokfájásra és természetes édesítőszernek használták. Szintén sokkal édesebb a cukornál, nem ad energiát. Történtek 2009 vele tanulmányok, ami alapján sejtvédő és javítja az inzulintermelést is!

Cukoralkoholok: kevesebb kalóriát tartalmaznak, így energiát adnak. Hűsítő érzést keltenek. Lassan szívódnak fel, sokkal kisebb és lassabb inzulinválaszt váltanak ki. Nagy mennyiségben hasmenést  okoznak. Lehetnek hasonlóan édesek, mint a cukor, vagy kevésbé, így több is kellhet belőlük.
Ilyenek: erithrol (eritrin), szorbitol (szorbit), xilitol (nyírfacukor), mannitol, stb.
Ebből is látható, hogy a hiedelmekkel ellentétben a nyírfacukor (xilit) sem energiamentes! Kevesebb van benne, mint a cukorban, de számolni kell vele. Az eritrit átalakítása során túlnyomó részt vizelettel távozik, így még kevesebb energiát ad. Kevesebb jut át a vastagbélbe, ahol a baktériumok erjesztenék, így sokkal kisebb mértékben okozhat csak puffadást és hasmenést, mint a legtöbb cukoralkohol, például a nyírfacukor vagy a szorbit. Érdemesebb eritritet fogyasztani xilit helyett, hisz energiaszegényebb és kevesebb bélrendszeri mellékhatással jár!

Érdekesség, hogy a magyar boltokban kapható a kókuszvirág cukor, amivel kapcsolatban néha azt az információt sugallják, hogy nem tartalmaznak cukrot és egészségesek. Sajnos ezek nem igazak: lényegében barna cukor, vagyis nagyrészt sima cukor, nagyon kevés ásványi anyaggal.

További érdekesség, hogy a fruktóz (gyümölcscukor) nem vált ki inzulin választ, viszont a májban alakul át. Túlzott rendszeres bevitele a májat terheli (zsírmáj kialakulásához vezethet) és a metabolikus szindrómában szerepet játszik, ami a cukorbetegségek és szívbetegségek előszobájának tekinthető. Az agáve szirup nagy mennyiségben tartalmaz fruktózt, emiatt kisebb az inzulin válasza, de mégsem javasolt cukoranyagcsere zavar esetén.

A méz kapcsán is felmerülhet az alternativitás kérdése. A WHO is kifejezetten javasolja 1,7 évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek köhögés ellen. Antimikrobás hatása is ismert. A méz nagyrészt szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke. Azt, hogy mennyi egyéb kedvező anyagot, antioxidánst tartalmaz, azt a pollenadó növény határozza meg. Inzulinválaszt azonban kivált, sőt 1 teáskanál mézben több a cukor, mint 1 teáskanál kristálycukorban, hiszen oldott, szirup formájában tartalmazza. Egészségesnek számít mérsékelt fogyasztás esetén.

Ha valaki édesszájú, akkor neki érdemes gyümölcsöket fogyasztani, amikor édességet enne, hiszen nagyon egészségesek, számos más tápanyagot is bejuttatunk velük és energiában szegényebbek a cukros sütikhez képest.

Cukorbetegeknek a sztívia, szerzetesek körtéje és a mesterséges édesítő szerek javasoltak inkább.

Forrás:

[1] Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikus képzés Táplálkozástudomány című tárgy jegyzetanyaga
[2] Alternative Natural Sweeteners, By Judith C. Thalheimer, RD, LDN, Today’s Dietitian, Vol. 17 No. 1 P. 18 http://www.todaysdietitian.com/newarchives/011315p18.shtml