Egészséges a napi alkoholfogyasztás?

114271_632402532_bigSokat lehet hallani, hogy egy kevés bor vagy akár pálinka is egészséges lehet, na de mennyi is az annyi? Az addiktológia (szenvedélybetegekkel foglalkozó tudomány) szemszögéből a káros mértékű alkholfogyasztás még nem betegség, de annak nélkülözhetetlen előfeltétele. Mi számít azonban még elfogadhatónak? 

Az egészségre hosszabb időn át sem károsító hatású mennyiség a napi 4 cl mennyiségű tiszta szeszt meg nem haladó fogyasztás. Ez általában 4 dl bort, 1 dl tömény szeszt vagy 2 üveg sört jelent. A nőkre ezeknek a mennyiségeknek a fele vonatkozik. Ezek a mennyiségek nem azt jelzik, hogy mennyit „kellene” innunk, hanem e szint felett, már károsodást okoz.

Kifejezetten káros mértékűnek minősül a 10 cl tiszta szeszt meghaladó fogyasztás: 1l bornak vagy 2 dl töménynek vagy 2-3 l sörnek felel meg.

Az alkohol fokozza a nyálképződést, az étvágyat, segíti a gyomornedv-elválasztást, emésztést. Egyes kutatások szerint növeli a vérben a „jó” (HDL) koleszterinszintet, ezzel csökkenti a szívkoszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát. Oldja az idegrendszeri feszültséget (stresszt).

Különböző vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy egészséges, 40 év feletti férfiaknál és változó korban lévő nőknél napi kb. 1-2 cl „tiszta” alkohol csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát: a kutatók ezekben a vizsgálatokban napi 1 dl vörösbor ivására utalnak. Ismert, hogy a vörösborban található polifenolok és flavonoidok megakadályozhatják a koleszterin lerakódását az erek falán.

Magyarország az alkoholfogyasztás tekintetében a világon a vezető országok között foglal helyet. 2001-ben 11,92 liter/fő az összes italfogyasztás tiszta szeszben számolva. Az alkoholos italokat legális drognak is tekinthetjük, a „kábítószerek” közül mindennapi fogyasztás esetén az egyik legártalmasabb szer. Az elfogyasztott alkohol a gyomorból és a vékonybélből szívódik fel a véráramba, ezen keresztül jut el a májba és a sejtekhez. A májban különböző kémiai reakciók zajlanak le, melynek hatására az alkohol fokozatosan lebomlik, majd a folyamat során keletkező mérgező anyagcseretermékeket (pl. acetaldehid) a máj semlegesíti. Egy óra alatt megközelítőleg 7 gramm alkoholt képes a máj lebontani, és ezáltal a szervezetet megtisztítani. Amikor nagy mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, akkor a máj már nem tudja kellőképpen ellátni méregtelenítő feladatát, és a le nem bontott mérgező anyagok károsítják a májat, a hasnyálmirigyet, az agyat, a szívizomzatot, és más szerveket is.

Gyermekeknek, fiatal felnőtteknek soha ne kínáljunk alkoholt tartalmazó italt, mert károsítja az agysejtek termelődését. A terhesség és a szoptatás ideje alatti ivás nagy mértékben befolyásolja a magzat, illetve az újszülött egészségét. Megnő a fejlődési rendellenességek és a szellemi fogyatékosság kialakulásának kockázata (pl. kis agyméret, vese és szívfejlődési zavar, magatartás és tanulási zavarok, alacsony testmagasság). Nem javasolt az alkoholfogyasztás azoknak, akik már tudnak meglévő betegségükről (például magas vérnyomás, súlyos szív és érrendszeri elváltozások, bármilyen májgyulladás, májcirrózis, gyomor-, bél- és hasnyálmirigy betegségek, cukorbetegség), és nem javasolt az idegrendszeri és pszichiátriai kezelésben részesülőknek, daganatos betegségben szenvedőknek és túlsúlyos embereknek sem. Gyógyszerek szedése mellett se igyon senki szeszes italt, mert az alkohol növelheti egyes gyógyszerek (pl. nyugtatók) hatását.