Klinikai kísérletek a fülakupunktúrában, fülreflexológiában

A fülakupunktúra, fülreflexológia (auriculoterápia) egyre kutatottabb területté válik a világon. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) számos területen klinikailag igazoltnak minősítette az akupunktúrás kezeléseket1.

A WHO szerint a fülreflexológia sokkal hatékonyabb mint a pszichoterápia a versengéses stressz szindróma esetében2 és további tanulmányozásra hívja fel a figyelmet.

Szintén hatékonynak találták a különböző drogfüggőségek területén. Egy 8 hetes fülakupunktúrás kezeléssorozat utolsó két hetében vizsgálták az absztinenciát (szermentességet)3:
fülakupunktúrás csoport: 44%
desipramine-t szedők csoportja: 26%
amantdine-t szedők csoportja: 15%
placebo gyógyszert stedők csoporja: 13%.

Nikotin függőség esetén a fülakupunktúrát és a testakupunktúrát hasonlították össze. A kísérlet során nem kaptak a résztvevők a motivációjukat befolyásoló tanácsadást. A kísérleti csoportokban a következő arányban csökkent kevesebb mint felére az elszívott cigaretták száma4:
a fülakupunktúrás kezelést kapott csoport: 70%
a testakupunktúrás kezelést kapott csoport:  11%.

Egy álmatlanság elleni kutatás során, az egyik csoportban fülreflexológiát alkalmaztak a résztvevőkön, míg a másik csoport diazepam gyógyszeres terápiában részesült. A fülreflexológiát kapott csoportban 60-ból 59-nél jelentősen javult az alvási problémájuk, vagy teljesen megjavult, míg a gyógyszerest kezelést kapott csoportnál 60-ból 20-nál történt ugyanez.5

Összehasonlították a pattanásos bőr auriculoterápiás kezelését6 szájon át szedett B6 vitamin, antibiotikum és helyi benzoyl peroxide terápájával. A kezelés után 30 nappal az auriculoterápiában részesültek 42,8%-a javult, míg a gyógyszeresnél 19%.

Placebo kontrollált vizsgálat során angina pectoris-os betegeknél a fülakupunktúrás beavatkozás után enyhültek a tüneteik, és az EKG-juk is javult.7

Megvizsgálták, hogy fülreflexológia segítségével megfordítható-e a magzat, ha rendellenes pozícióban van az anya hasában. Az esetek 92,9%-ában sikerült.8

Placebo kontrollált kutatással vizsgálták, hogy fülakupunktúrával csökkenthető-e az étvágy túlsúlyos embereknél. Az esetek 95%-ában sikeres volt.9

Rheumatoid arthritis-t vizsgáltak elektro-fülakupunktúrával és a kísérletben résztvevők mindegyikénél szubjektív javulást tapasztaltak.10

A Bécsi Egyetemen végeztek egy kutatást 182 résztvevővel, ahol a fogászati beavatkozások előtt fülakupunktúrás beavatkozást végeztek (nyugtató, relaxáló pontokon) a szorongás csökkentése céljából. Az egyik csoport valódi kezelést kapott, egy másiknál a fülkagylón ál-pontokat kezeltek (váll, kar pontok), míg a harmadik csoport semmilyen kezelést sem kapott. Jelentős különbséget észleltek a valódi fülakupunktúrás kezelés javára és a fogászati kezelések előtt javasolják a használatát a Bécsi Egyetem kutatását végző szakemberei.11

Egy 2016-os kutatás során azt vizsgálták meg, hogy a fülakupunktúrás kezelés vagy a progresszív relaxáció csökkenti-e jobban a szorongást, a dühöt, feszültséget. A kutatásban 162-en vettek részt, a kezelések pszichiátriai osztályon történtek, a Medical Center Hamburg Eppendorf Egyetemen, Németországban. Nem volt jelentős különbség a két csoport között, vagyis mind a fülakupunktúrás, mind a relaxációs csoport jelentősen csökkentette a szorongást, a feszültséget, a haragot, dühöt. A vizsgálati eredményeket tekintve mindkét eljárást javasolják a kutatók szorongásos és major depressziós betegek esetén.12

Császármetszés utáni szorongás és fáradtság nem-gyógyszeres csökkentésében jelentős hatása van a fülakupresszúrás kezeléseknek egy kutatás szerint, ami a pszichológiában is használatos kérdőívvel, cortizol szinttel, vérnyomás és pulzus méréssel igazolta állítását.13

Amint olvashattuk, számos probléma, betegség esetén hatékony kiegészítő kezelésként megállja a helyét a fülakupunktúrás, fülreflexológiai kezelés a kutatások és a betegek beszámolói alapján. A módszer alapja több ezer évvel ezelőttről származik, ami igazolja, hogy kiállta az idők próbáját és a legújabb kutatási módszerek szűrőit is.

1 ACUPUNCTURE: REVIEW AND ANALYSIS OF REPORTS ON CONTROLLED CLINICAL TRIALS 
2 Que YT et al. [Observation of 111 cases of competition stress syndrome treated with auriculo-pressure therapy.] Chinese Acupuncture and Moxibustion, 1986, 6(2):57 [in Chinese].
3 Margolin A et al. Acupuncture for the treatment of cocaine dependence in methadone-maintained patients. American Journal of Addiction, 1993, 2(3):194–201.
4 Fang YA. [Clinical study on giving up smoking with acupuncture.] Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibustion, 1983, 2(2):30–31 [in Chinese].
5 Luo ZP et al. [Clinical observation of ear-acupressure treatment of insomnia.] Heilongjiang Journal of Traditional Chinese Medicine, 1993, (1):45–48 [in Chinese].
6 Wang J et al. [Auriculo-acupuncture treatment of 32 cases of facial acne vulgaris.] Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibustion, 1997, 16(3):25 [in Chinese].
7 Dai JY et al. [Clinical observation of ear acupuncture at point heart in the treatment of coronary heart disease.] Journal of Traditional Chinese Medicine, 1995, 36(11):664–665 [in Chinese].
8 Qin GF et al. [Correction of abnormal foetal position by ear point pressure—a report of 413 cases.] China Journal of Traditional Chinese Medicine, 1989, 30(6):350–352 [in Chinese].
9Richards D et al. Stimulation of auricular acupuncture points in weight loss. Australian Family Physician, 1998, 27(S2):S73–77.
10 Ruchkin IN et al. [Auriculo-electropuncture in rheumatoid arthritis (a double- blind study).] Terapevticheskii Arkhiv, 1987, 59(12):26–30 [in Russian].
11 Auricular acupuncture effectively reduces state anxiety before dental treatment–a randomised controlled trial.
12 Auricular Acupuncture Versus Progressive Muscle Relaxation in Patients with Anxiety Disorders or Major Depressive Disorder: A Prospective Parallel Group Clinical Trial de Lorent, Lukas et al. Journal of Acupuncture and Meridian Studies , Volume 9 , Issue 4 , 191 – 199
13Auricular acupressure relieves anxiety and fatigue, and reduces cortisol levels in post-caesarean section women: A single-blind, randomised controlled study Kuo, Shu-Yu et al. International Journal of Nursing Studies , Volume 53 , 17 – 26