Miért előnyösebb az egyéni gyógynövénykeverék a gyári keveréknél?

Sok gyártó készít gyógynövényes teakeveréket vagy készítményt, azonban számos probléma esetén a gyári keverékek a gyógynövényhasználatnak nem a leghatékonyabb módja.

Amikor egy adott gyógynövény hatóanyag mennyiségét meghatározzuk  (pl. egy átlagos felnőtt emberre naponta 5 gr citromfű), akkor ahhoz szükséges mennyiségű gyógynövényt kell elfogyasztani, hogy a megfelelő hatás kialakuljon. Viszont egy gyári keverék esetén (pl. 6-8-féle összetevő), a túl sokféle gyógynövény alkalmazása által lecsökken a főhatásért felelős növény mennyisége, így csökken annak hatása is. Mint a régi mondás is tartja: “A kevesebb több”.

A másik probléma, például az egyik gyártó 7 összetevős feszültségoldó teakeverékével, hogy minél többféle ember számára próbálja elkészíteni, így a keverékből az egyik növény feszültség okozta szívpanaszokra, a másik emésztési, a harmadik elalvási, a negyedik görcsökre, stb hat. Ha egy ember nem tapasztalja mindegyiket, akkor a számára hasznos növény felhasznált mennyisége akár 1/5 részét tartalmazza csak a keverék, így nem lesz elég erős a hatás.

További probléma lehet a gyári keverékeknél a mellékhatások, gyógyszerkölcsönhatások, az okok, az egyéni dózis és ízlés figyelembevételének hiánya.