A fülakupunktúra klinikai kísérletei

Dr. H. L. Wen Hong Kongban számolt be először arról, hogy ópiumfüggő betegei, akik tüdőműtétet követően elektroakupunktúrát kaptak fülük tüdő-pontjában, megszűntek ópiumfüggők lenni.

Placébó kontrollcsoporttal tervezett állatkísérletek bizonyították, hogy az akupunktúrának az alkohol-, az opiát- és a kokainfüggésről való leszoktató hatását nem lehet placébó, azaz látszathatásnak tekinteni. Brewington és munkatársai kimutatták, hogy morfinhoz szoktatott egerek és patkányok elvonási tünetei (úgy mint hiperaktivitás, ‘nedves kutya’ rázkódások, fogcsattogtatás) jelentősen csökkentek elektroakupunktúra hatására. A cikkükben összefoglalt hét tanulmány között több olyan is volt, melyekben a béta-endorfin-szint lényegesen különbözött az elektroakupunktúrát követően a kezelt és a kontrollállatok között.

Számos emberen végzett ellenőrzött kísérlet adatai is rendelkezésre állnak a Lincoln Kórház formula szerinti fülakupunktúrájának alkalmazásáról. Eszerint opiátfüggő személyek esetén jelentősen jobb volt a megfelelő helyen adott fülakupunktúra hatása, mint a látszatpontokba szúrt tűk hatása. Alkoholisták esetében két alapos tanulmány hasonlította össze ugyancsak placébó pontokban adott kezeléssel az igazi akupunktúra hatását. Bullock híres, a Lancet folyóiratban megjelent cikkében 80 krónikus alkoholistát véletlenszerűen két csoportba rendezve kezelt úgy, hogy az egyik csoport igazi, a másik csak látszatpontokba kapta a tűket, és 6 hónapos megfigyelés után összegezték az eredményt. Jelentősen jobbak voltak az eredmények a valódi pontokban kapott akupunktúra esetében.

Lipton és munkatársai 150 kokainfüggő személyen vizsgálták a fülakupunktúra hatásosságát, placébó azaz látszatpontokon szúrt csoporttal egybevetve. A vizeletanalízis azt mutatta, hogy gyorsabban ürült ki a kokain az igazi akupunktúrát kapott betegek szervezetéből. Ez az eredmény különösen szembetűnő volt a kezelés megkezdését követő második hét végén. Egyébként mindkét csoportban csökkent a kokainfogyasztás.

Konefal különböző akupunktúrás protokollok hatását hasonlította össze: az egyik csoport csak egypontos (shen men) fülakupunktúrát kapott, a másik az ötpontos Lincoln-protokollt, a harmadik csoportban pedig a Lincoln-protokollt még kiegészítették testakupunktúrával is. Valamennyi csoport javulást mutatott a vizeletanalízis eredményei szerint, de az egypontos fülakupunktúra eredményessége jelentősen kisebb volt a másik két csoporténál.

Az opiátaddikcióban (pl. heroinfüggés) Wen híres cikke óta kezelések ezreit végezték el a Lincoln Kórházban. M. Smith arról számolt be, hogy már az első fülakupunktúrát követően az akut megvonási tünetek csaknem teljesen elmúlnak 5-30 percen belül. Ez a hatás 8-24 óráig tart. A hatásosság időtartama növekszik a kezelések számával. A kezelés alatt a betegek gyakran elalszanak, utána pedig éhesek lesznek. Meglepő, hogy a páciensek nagyra tartják az
akupunktúra eredményességét, szemben azokkal, akik Narcant (naloxone) kapnak, amelytől rossz a közérzetük, így a gyógyszeres kezelés eredményességét szubjektive gyengének ítélik.

A kokainfüggés kezelésében az akupunktúra jelentősége egyedülálló, mivel jelentős gyógyszeres kezelésmódja ennek a problémának nincs. A betegek már az első akupunktúrát követően sokkal nyugodtabbnak érzik magukat. Ez a javulás az első kezelést követően különböző ideig tart, de már 3-7 kezelés után állandósul.

A metamfetaminhoz hozzászokott betegek hasonló drámai javulást mutatnak, és ők is szívesen maradnak benn a leszoktató programban. Növekvő lelki stabilitásról, és az elvonási tünetek egyidejű csökkenéséről számolnak be.

A methadon-függés is sikeresen kezelhető akupunktúrával. A székrekedés, a verejtékezés és az álmatlanság tünete gyorsan múlik. Ez a hatás bármely methadon-dózisszintnél megmutatkozik. Fontos, hogy mint másodlagos drognak, a methadon szerepe egyre kisebb az akupunktúrás leszoktatásban.

1974-78-ban a Lincoln Kórházban a methadont és az akupunktúrát együtt használták. Eközben betegek százain figyelték meg, hogy a methadon adagját fokozatosan csökkenteni lehetett, és a toxikológia teljes drogmentességet mutatott már két hét akupunktúrás kezelést követően.

Ugyanakkor a methadon gyakran nem megjósolható tüneteket okoz (pl. depresszió, fáradtság stb.), melyek kezelésére is kiválóan alkalmas az akupunktúra. Itt jegyzem meg, hogy a Lincoln-protokollt nem kontrollált kísérletben ugyan, de objektíven mérve hatásosnak találtuk a depresszióra is.

Marihuána: a Lincoln Kórház tapasztalatai szerint a marihuánafüggésben lévő betegek is a fizikai elvonási tünetek gyors csökkenéséről és szellemi képességeik intenzív növekedéséről számoltak be az akupunktúrát követően. A másodlagos marihuánafogyasztás is rendszerint gyorsan abbamaradt, miután az elsődleges drogfüggést (rendszerint kokaintól való) kikezelték akupunktúrával.

Érdekes, hogy az akupunktúrát megkezdett betegek szívesebben maradnak benne a leszoktató programban, mint más programok esetében. Ezek a páciensek ‘nem égetik fel maguk mögött a hidat’, és még ha valamilyen oknál fogva idő előtt ki is maradnak, gyakran szívesen vissza-visszatérnek.

Néha meglepő eredményességről is kapunk visszajelzéseket. Egyeseknek a gyógyszerre sem szabályozható magas vérnyomásuk rendeződik a kezelés hatására, mások pánikbetegségük megszűnéséről számolnak be. Ismét másoknak a látása javul, elmúlnak vizelési panaszaik.

A fülakupunktúra nonverbális közelítésű, nem kíván semmi párbeszédet az első néhány kezelés során a szenvedő, önmarcangoló, sokszor magatehetetlen emberektől. Később általában maguktól megnyílnak, közlékenyek lesznek, és a kezelőt barátságukba fogadják. Gyakran megfigyeltük, hogy még a legagresszívabb betegek is békés, kezelhető személyekké válnak.

Hivatkozási adatok:

1. Eőry A.: Akupunktúrával kezelhető betegségek a WHO 1995 júniusában megküldött vitaindító anyaga alapján. Természetgyógyászat 1995. november-december (Tudományos melléklet)

2. Eőry A.: In vivo skin respiration (CO2) measurements in the acupuncture loci., Acupuncture and Electrotherapeutic Research International Journal, 1984. 9: 217-223.

3. Smith, M. O., Brewington, V. és Culliton, P.: Acupuncture in Addiction Treatment., manuscript, 1997.

4. O´Connor, J. és Bensky, D. (eds.): Acupuncture: A Comprehensive Text., Eastland Press, Fourth Printing, Seattle, 1985.

5. Ji-Sheng Han: Acupuncture and Stimulation Produced Analgesia. Chapter 35. in: Opioids II by Albert Herz (ed.), Springer Verlag, 1993.

6. Eőry A.: New method and equipment for study of low surface electrical resistance in plants. (in Hungarian) Lecture held in Botanical Section of Hungarian Biological Society. 13th April, 1971. Budapest, (Summary in Botanical Review)

7. Hyman, S. E.: Drogabúzus és -addikció. l. Orvostudomány (A Scientific American Medicine magyar kiadása) 13. fejezet VI. alfejezetében 2-4. oldal, 1997/3.

8. Omura, Y., Smith, M., Wong, F., Apfel, F., Taft, R. és Mintz, T.: Electroacupuncture for drug addiction withdrawal., Acupuncture and Electrotherapeutic Research International Journal, 1975. 1: 231-233.

9. Wen, H. L. és Cheung, S. Y. C.: Treatment of drug addiction by acupuncture and electrical stimulation., Asian Journal of Medicine, 1973. 9:139-141.

10. Brewington, V., Smith, M. és Lipton, D.: Acupuncture as a Detoxification Treatment: An Analysis of Controlled Research. in: Journal of Substance Abuse Treatment, 1994. 11(4): 289-307.

11. Washburn, A. M., Fullilove, R. E., Fullilove, M. T., Keenan, P. A., McGee, B., Morris, K. A., Sorenson, J. L. és Clark, W. W.: Acupuncture heroin detoxification: A single-blind clinical trial., Journal of Substance Abuse Treatment, 1993. 10: 345-351.

12. Bullock, M. L., Cullition, P. D. és Olander, R. T.: Controlled trial of acupuncture for severe recidivist alcoholism., The Lancet, June 24, 1989. 1435-1439.

13. Worner, T. M., Zeller, B., Schwartz, H., Zwas, F. és Lyon, D.: Acupuncture fails to improve treatment outcome in alcoholics., Drug and Alcohol Dependence, 1992. 30: 169-173.

14. Lipton, D. S., Brewington, V. és Smith, M. O.: ‘Acupuncture for crack-cocaine detoxification: Experimental Evaluation of Efficacy. in: Journal of Substance Abuse Treatment, 1994. 11(3): 205-215.

15. Konefal, J., Duncan, R. és Clemence, C.: Comparison of three levels of auricular acupuncture in an outpatient substance abuse treatment program., Alternative Medicine Journal, 1995. 2(5) September

16. Zmiewski, P., Salamon É. és Eőry A.: The Use of Ear Acupuncture for the Treatment of Alcoholism in Alcoholic Tuberculosis Patients: a Progress Report. Paper presented at the WFAS International Symposium on The Trend of Research in Acupuncture, 22-24. October 1992. Roma, Italy, Abstract p.:175.

17. Acupuncture. NIH Consens Statement. 1997. November 3-5; 15(5): in press.

18. Eőry A.: A positive change in the primer depression of addict patients expressed on the Hamilton scale after the akudetox treatment. (in Hungarian: Az akudetox kezelés során a szenvedélybetegek primer depressziójának változása a Hamilton-skálán. Lecture held on the 2nd National Congress of the Hungarian Society of Addictology, Balatonfüred, 16-18. October, 1997. Hungary. Abstract p.: 14-15.