Mi a reflexológia?

A reflexológus a kéz, a láb vagy a fül reflexzónáit ujjnyomással vagy más mechanikai, fényterápiás hatással kezeli. Tevékenységünk során felhasználjuk a klasszikus, a modern és a népi természetgyógyászati módszereket, valamint a hagyományos távol-keleti orvoslás ismereteket. Szükség szerint a munkánk során kiegészítjük a beteg ellátását megfelelő étrendi és mozgásgyakorlatokra vonatkozó tanácsokkal.

A reflexológus a fentiek értelmében nem kizárólag “talpmasszázst” végez. Más mikorterület (fül, kéz) terápiáját is bevonja, állapotfemérést és góckutatást is képes elvégezni; beteg emberek terápiáját végzi az orvosi kezelések mellett. Szükség szerint számos természetes gyógymóddal ötvözi a kezeléseket.

A reflexológia egy államilag elismert és szabályozott egészségügyi szakterület. A vizsgáztatás egy állami szervnél, jelenleg az Egészségügyi Nyilvátartási és Képzési Központnál történik. Itt általános egészségügyi modult kell teljesíteni: anatómia, élettan, kórélettan, klinikum,  elsősegélynyújtás, egészségügyi latin, stb. Majd általános természetgyógyászati modul következik és csak ezeknek a teljesítése után következhet a reflexológusi szakvizsga, ami írásbeliből, szóbeliből és gyakorlati modulból tevődik össze.

A különbség egy talpmasszőr és egy talp-reflexzóna terapeuta között egy egyszerű hasonlattal írható le. Kizárólag az egyes zónák elhelyezkedésének ismerete olyan, mintha egy idegen nyelv néhány szavát tudnánk. Annak ellenére, hogy egy mondatból pár szót értünk, aligha jelentjük ki, máris ismerjük az idegen nyelvet. Ugyanez érvényes a terápiai “idegen nyelvre”, vagyis az adott pont ismerete nem elegendő ahhoz, hogy pontosan lokalizáljuk, megfelelő (csillapító vagy élénkítő) technikával kezeljük, továbbá ne csak tüneti, hanem oki terápiát is nyújtsunk.

Maga a reflexológiai kezelés rendelőhöz és ÁNTSZ-i engedélyhez kötött tevékenység. A kezelés megkezdése előtt a terapeutának kötelező rögzíteni  a személyi alapadatokat, a természetgyógyász felkeresésének célját, az orvos által megállapított diagnózist és terápiát. A váróban kötelező a betegjogi képviselő elérhetőségének jól látható kifüggesztése. Ezek hiányában gyanú merülhet fel bennünk, hogy tényleg végzett szakembernél járunk-e. Jogunkban áll elkérni a végzettségét igazoló okmányokat. Ezek nem talpmasszőri vagy egyéb igazolások, oklevelek, hanem állami szerv által kiállított reflexológusi bizonyítványnak kell, hogy legyen.

Engedélyek nélküli “szakember” óriási károkat okozhat mind a módszernek, mind az őt felkereső személyeknek!

És hogy hol tudjuk leellenőrizni, hogy államilag elismert bizonyítvánnyal rendelkezik a magát szakembernek valló illető? Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ mindenkit nyilvántart, aki valaha államilag elismert egészségügyi képesítést szerzett, még az orvosokat és gyógyszerészeket is. A kereső elérhetősége:  kereso.enkk.hu
Itt kitöltjük a terapeuta nevét, az Alapnyilvántartás típust természetgyógyász szakember keresése esetén Egészségügyi szakdolgozóra állítsuk, a Keresés szó felett a csúszkát húzzuk el és indulhat is a keresés. (Az AranyTű kezelőjének a nyilvántartási száma: 219446.)
A talált terapeuta adatlapján  a működési nyilvántartási adatoknál Érvényességi státusz ideje akkor látható, ha nemcsak levizsgázott a szakember, hanem a működési engedélyeket kiváltotta.