Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok mindenkinek!
2016. december hónap bejegyzései
A karácsonyi ünnepi étkezésekhez pár tanács
A nyugodt karácsonyi hangulathoz fontos pár étkezéssel kapcsolatos dologra odafigyelni, hisz az emésztőszervi panaszok akár az egész ünnepünket elronthatja. Dietetikus hallgatóként pár fontos tanácsra szeretném felhívni a figyelmet:
- A tervezett ételeket érdemes tejföl és tejszín helyett 0,1% joghurttal vagy kefírrel helyettesíteni, hogy csökkentsük a túlzott zsír- és kalóriabevitelt. Szintén érdemes zsírcsökkentett, light sajtokat használni. Halászlébe az alaplén (ponty) felül érdemes zsírszegény halfajtát belefőzni (pl. csukát vagy busát), hogy csökkentsük az étel zsírtartalmát.
- Válasszuk a kímélő konyhatechnológiát: párolás, gőzölés, sütőzacskóban sütés. Ezek mind zsírszegény hőközlést tesznek lehetővé.
- Tervezzük meg előre, hogy hány főre főzünk majd, ne túlozzuk el az adagokat: 1 főre kb. 100-120 gr hús, 60-80 gr száraz rizs, 200 gr krumpli, sajtok 30-40 gr. Ha óriási mennyiséget készítünk, teli lesz állandóan a hűtő és többlet fogyasztásra sarkall minket.
- Érdemesebb kisebb tányérokat választani, hiszen a kisebb tányéron ugyanaz az adag többnek tűnik, így a többfogásos étkezés során csökkenthető a túlzásba vitt bevitel.
- Ha mégis gyomorrontásban szenvednénk, a következő napokban mindenképp könnyű ételeket fogyasszunk, amik zsír- és fűszerszegények. Az alkohol fokozza a gyomornyálkahártya vérkeringését, ami tovább rontja a panaszokat. Fogyasszunk ilyenkor édesköményteát és vizet.
- Aki refluxra hajlamos, ne egye magát teli, inkább pár óra múlva fogyasszon még. Érdemes egy kis sétát étkezés után beiktatni, de semmiképpen nem szabad evés után közvetlen lefeküdni, mert a refluxos panaszok fokozódnak. Az alkohol, csokoládé és a zsíros ételek rontják a reflux tüneteit.
- Fokozottan figyeljünk az ünnepi időszakban is a napi rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztásra. A sok süti között ha édeset fogyasztanánk, akkor érdemes a gyümölcsökre is gondolnunk.
- A túlzott alkohol fogyasztás magas zsírbevitellel párosulva fokozza az esélyét az akut hasnyálmirigygyulladás kialakulásának, ami ünnepi időszakban gyakoribbá válik és intenzív osztályos ellátást tehet indokolttá.
- Igyekezzünk, hogy ne lépjük túl a napi energiabevitelünket (átlag 2000 kcal). Sütés-főzés során ne csipegessünk, sok rejtett kalóriát vihetünk így be.
- Cukorbeteg rokon esetén használjunk steviát és / vagy eritritet édesítésre. Egyes sütikbe, mint például a linzernél a liszt harmadát zabkorpával helyettesíthetjük, így lassabban és kevésbé emeli a vércukor- és vérzsírszintet, valamint jobban laktat. (Karamellizálni és az élesztő kelesztéséhez azonban a cukrot nem tudjuk kiváltani.)